Dostupni linkovi

Nema prečice do Evropske unije


Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je tokom razgovora vođenih u Beogradu da je veoma važno da Srbija i Crna Gora zadrži tempo reformi koji je doveo do pozitivne ocene Studije izvodljivosti kao i da značajno unapredi saradnju sa Haškim tribunalom.

“Ovo je prva ugovorna obaveza Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom i za obične građana to znači da će njihova prava imati više značaja, da će imati bolju budućnost, a takođe znači da će Srbija i Crna Gora imati bolje odnose sa susednim zemljama. Mogu da kažem i da je ovo kamen teveljac za Srbiju i Crnu Goru u kontekstu članstva ka Evropskoj uniji.”

Oli Ren je izrazio uverenje da će razgovori o stabilizaciji i pridruživanju započeti u oktobru na godišnjicu demokratskih promena u Srbiji, ali upozorio da neće biti daljeg napretka bez pune saradnje sa Haškim tribunalom. Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izrazio je uverenje da državna zajednica u najkraćem roku može da ispuni obaveze prema Hagu.

“Ne budu li ispunjene onda to neće biti rezultat nikakvih objektivnih okolnosti nego samo rezultat nedostatka volje.”

Sednicom Saveta za evropske integracije Srbije i Crne Gore presedavao je predsednik državne zajednice Svetozar Marović. Uz izražavanje zadovoljstva zbog dobijanja pozitivne Studije izvodljivosti i očekivanje da će Evropska unija nastaviti da pruža podršku započetom procesu, svi članovi Saveta doneli su još jedan zaključak, kaže Marović: “Preuzimaju punu odgovornost da na izvršavanju obaveza koje Srbija i Crna Gora na putu pristupanja evropskih institucija imaju, preuzmu do kraja efikasno i bez gubitka branjeno.”

Predsedni Srbije Boris Tadić naglasio je u razgovoru sa Oli Renom važnost sprovođenja sveobuhvatnih i brzih reformi u pravosuđu, državnoj upravi, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Mi smo dobili ulaznicu da odigramo ovu evropsku utakmicu i sad je potrebno na toj utakmici pobediti, a pobeda podrazumeva sledeće: veoma precizne reforme u sledećim oblastima - vladavini prava, reformi ekonomskom sistema i reformi sistema bezbednosti.”

Oli Ren i srpski premijer Vojislav Koštunica složili su se da je neophodno postići nacionalni konsenzus o daljim evropskim integracijama i da je u tom smislu važno usvajanje nacionalne strategije za pridruživanje Evropskoj uniji.

“Pitanje o kojem je imalo razloga da se najviše govori jeste kako ceo sistem ustavni Srbije i Crne Gore, i ustave Srbije i Crne Gore posebno, učiniti koherentnim. To se mora i to se jedino može učiniti kroz revizije ustava Srbije i Crne Gore.”

Na kraju, komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren, uputio je poruku o zvaničnicima i građanima Srbije i Crne Gore.

“Nema prečice do Evropske unije, postiji samo običan put, a od vas zavisi da li će to da bude neka izlokana bogaza ili će to da bude autoput kojim ćete brzo napredovati ka Evropi.”
XS
SM
MD
LG