Dostupni linkovi

VATIKAN


Crni dim pojavio se večeras oko osam sati iz dimnjaka Sikstinske kapele u Vatikanu što je tradicionalni znak da kardinali još nisu izabrali među sobom novog poglavara Rimokatoličke crkve umesto pape Jovana Pavla II (Ioannes Paulus) koji je umro pre nešto više od tri sedmice, u subotu 2. aprila.
115 Kardinala mlađih od 80 godina iz 52 države danas se izolovalo od ostatka sveta kako bi izabrali novog, 265 papu. Zakleli su se da neće van svog kruga izneti ni reč o razgovorima koje vode o novom papi. Službe Svete stolice su ovog puta preduzele posebne mere elektronske zaštite kako bi onemogućile bilo kakvo prisluškivanje razgovora koje kardinali vode.
Danas, prvog dana nije se ni očekivao dogovor budući da poglavar Rimokatoličke crkve nikada nije ni izabran u prvom krugu glasanja.
Kardinali će ubuduće svakog dana glasati četiri puta, dva puta ujutro i dva puta popodne.
Izbor novog poglavara Rimokatoličke crkve, za šta je potrebna saglasnost 77 kardinala odnosno dve trećine onih koji glasaju, trebalo bim, u skladu sa tradicijom, da bude obznanjen belim dimom iz dimnjaka Sikstinske kapele i zvonjavom zvona.
XS
SM
MD
LG