Dostupni linkovi

SARAJEVO / BANJA LUKA


Komandant štaba NATO-a u Bosni i Hercegovini, američki general Stiven Šuk (Steven Shook) zatražio je danas od vlasti Republike Srpske da u roku od 48 sati sprovedu istragu o incidentima koji su se dogodili u subotu u kasarnama na Manjači i u Bileći, kada su regruti Vojske Republike Srpske prekršili zakon za vreme polaganja zakletve.
Mladi vojnici su se na Manjači zakleli na vernost Republici Srpskoj umesto Bosni i Hercegovini, kako je to regulisano Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine. Na svečanosti u Bileći je izviždana himna Bosne i Hercegovine.
Na svečanosti na Manjači je bilo više osoba odenutih u majice sa likom Ratka Mladica, ratnog zapovednika srpskih snaga u Bosni i Hercegovini optuženog pred Haškim tribunalom za ratne zločine uključujući i genocid počinjene nad Bošnjacima.
U Banja Luci je zvanično saopšteno da je ministar obrane Republike Srpske Milovan Stanković naložio Generalštabu Vojske Republike Srpske da ispita eventualne propuste i da identifikuje eventualno odgovorne osobe.
Agencija Srna je prenela ministrovu izjavu da Vojska Republike Srpske "nije mogla uticati na emocije rodbine i prijatelja mladih vojnika".
Savez nezavisnih socijaldemokrata pozvao je danas ministra obrane da podnese neopozivu ostavku. Ova stranka, čiji je čelnik Milorad Dodik, zatražila je i ukidanje regrutacije i služenja vojnog roka i u rezervnom sastavu vojske.
XS
SM
MD
LG