Dostupni linkovi

“Nisam kriv” Popovića i Tarčulovskog


Po svih šest tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata, Vujadin Popović se izjasnio istovjetno:

“Nisam kriv”.

Istrjebljenje, ubistva, progon na rasnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi i prisilno premještanje srebreničkih Bošnjaka, za koja se tereti Popović, dio su udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio zarobljavanje i masovno ubijanje muškaraca iz Srebrenice, odnosno protjerivanje žena i djece. Kao rezultat udruženog zločinačkog poduhvata, u čijoj su realizaciji učestvovali vojne i policijske jedinice bosanskih Srba, više od sedam hiljada zarobljenih srebreničkih Bošnjaka ubijeno je u periodu od 13. do 19. jula 1995. godine.

Popović je u inkriminirano vrijeme bio načelnik za bezbjednost u štabu Drinskog korpusa VRS i pomoćnik njegovog komandanta Radislava Krstića, koga je Tribunal prošle godine pravosnažno osudio za pomaganje genocida u Srebrenici na 35 godine zatvora.

Makedonski policajac Johan Tarčulovski, koji je zajedno sa nekadašnjim makedonskim ministrom policije Ljubetom Boškovskim optužen za ratne zločine u selu Ljuboten kod Skoplja u augustu 2001. godine, takođe se danas izjasnio o optužnici. Tarčulovski se izjasnio kao nevin po sve tri tačke optužnice. Njega i Boškovskog optužnica tereti za ubistva, bezobzirno uništavanje naselja i okrutni tretman zarobljenika kao kršenje zakona i običaja rata. Zločin se odnosi na nezakonit napad policije na makedonske Albance-civile u selu Ljuboten.

Boškovski je ranije takođe odbacio vlastitu krivicu po optužnici.
XS
SM
MD
LG