Dostupni linkovi

Adut Hrvatske ili Carle del Ponte?


Hrvatsko izaslanstvo koje će 26. travnja u Luksemburgu nastojati uvjeriti radnu skupinu koja treba odlučiti je li Zagreb napravio pomak u suradnji s Haaškim sudom - što je glavni uvjet za početak pregovora o pridruživanju Europskoj uniji – smatra kako će u rukama imati jak adut. Naime, hrvatske tajne službe i policija – kako je to objavio Feral Tribune – imaju dokaz koji svjedoči kako se u Hrvatskoj intenzivno radi ne samo na otkrivanju lokacije na kojoj bi se mogao nalaziti odbjegli general, već i na mreži njegovih pomagača.

Željko Peratović, novinar Vjesnika koji se dugo bavi slučajem Gotovina i koji je zbog toga bio predmet obrade tajnih službi, smatra pak da otkriće do kojeg su došle hrvatske obavještajne agencije neće impresionirati ni Bruxelles ni Haag:

„Ja mislim da je po srijedi ova druga mogućnost da je to pušteno baš pred ove pregovore da još na jedan način djeluje na ovu domaću javnost da na neki način Gotovina izgubi na popularnosti, dakle da se stvori možda jedan prostor kako bi se poduzele neke ozbiljne mjere, jer ovo nisu nikakve ozbiljne mjere. Tako da mislim da s druge strane Haag i Bruxelles to neće ocijeniti kao neko osobito zalaganje.“

Željko Peratović dodaje kako je i do sada bilo sličnih informacija i da je njihov cilj, kao što je to slučaj i do sada, dokazati da se Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj:

„Prije toga je Goran Granić, Račanov zamijenik, govorio da Gotovina ima francusku putovnicu, pa da ima kolumbijsku putovnicu, a sada se govori o ovoj lažnoj putovnici. On bi mogao otići iz zemlje s bilo kojom putovnicom i vratiti se, i s putovnicom i bez putovnice. Ali možda treba sugerirati nešto takvo i na taj način poduprijeti izjave predsjednika Mesića koji tvrdi da nije u Hrvatskoj. Međutim, bivši premijer Račan je upozorio predsjednika Mesića i premijera Sanadera da se ne izlijeću s takvim izjavama da Gotovina nije u Hrvatskoj jer bi onda morali znati i kud je otišao i gdje se nalazi.“

Bivši ministar unutarnjih poslova, Šime Lučin, u čijem je mandatu Gotovina dobio lažnu putovnicu, smatra, međutim, da činjenica što je informacija dospjela u javnost govori o neprofesionalnosti hrvatskih tajnih službi i policije:

„Mislim da je ovo napravljeno neprofesionalno. E sad, da li je to bilo u političke svrhe, ne znam. Vrijeme će pokazati. U toj priči ima onoga što bi moglo biti točno, to je da je bila dosta problema s tim dokumentima, da su dokumenti nestajali, ali, kažem, trebalo je tu priču dovesti do kraja. Koliko je ona u segmentu politike izišla van, a koliko je slučajno procurila, možemo samo nagađati.“

U Haagu – čija će riječ na luksemburškom sastanku 26. travnja biti presudna za sudbinu početka pregovora Zagreba i Europske unije – nisu nimalo impresionirani otkrićem hrvatskih tajnih službi. Prema vijestima koje odatle dolaze, Carla Del Ponte samo je dobila potvrdu onoga što je i ranije tvrdila – da je Gotovina u svom bijegu uživao potporu hrvatskih vlasti.
XS
SM
MD
LG