Dostupni linkovi

U iščekivanju bijelog dima


Kao u srednjem vijeku, tako i 21 stoljeću kradinali su pod ključem. Ovaj put ne smiju gledati televiziju, slušati radio, koristiti se mobitelima ili elektronskom poštom. Nagadjanja javnosti o naslijedniku Ivana Pavla Drugog se nastavljaju. Jedni daju prednost 78 godišnjem njemačkom kardinalu Josephu Ratzingeru, kojeg čak mediji nazivaju i tranzicijskim papom, zbog njegovih godina. Drugi su uvjereni da će na crkveni tron zasjesti Talijan, jer je u kardinalskom zboru najviše talijana, treći su pak misle da će novi papa stići s južno američkog kontinenta gdje je i najveći broj katoličkih vjernika. Ima i onih koji vjeruju da bi se moglo dogoditi da prvi put u povijesti na čelu Katoličke crkve bude crni papa.

Iako Ratzinger najbolje kotira, jer ga prema dobro obavještetenim izvorima u Vatikanu podržava oko 50 kardinala, za izbor mu treba 77 glasova.

Robert Moynihan povijesničar i urednik mjesečnika U Vatikanu smatra da bi kardinali posebno iz svijeta u razvoju mogli tražiti poglavara koji će se više baviti socijalnom pravdom, nego religijskim pitanjima.

Oni žele alternativu konzervativizmu, pa bi neka imena poput cardinala Claudia Hummes iz Sao Paola koji blizak prijetelj brazilskog predsjednika Lule da SIlve, mogli izbiti u prvi plan. Oni žele promjene jer ne prihvaćaju toliku patnju ljudi u svijetu i kao i činjenicu da se na socijalnu pravdu treba toliko čekati.

Naravno, kompromis je moguć smatra ovaj expert, pa bi Ivana Pavla DRugog mogao naslijediti i Milanski ili pariški nadbiskup, kardinali Claudio Tettamanzi ili Jean Marie Lustiger, koji je prije prelaska na katoličanstvo bio Židov.

U prošlom stoljeću konklava nije trajala duže od pet dana.

U iščekivanju bijelog dima iz Vatikana , dobrom osiguranja kardinala od ostatka svijeta, zanimljivo je da su svi oni koji su s njima u kontaktu, morali su položiti zakletvu pod prijetnom izopćenja da neće odati ništa što je u vezi s izborom 265. Pape.
XS
SM
MD
LG