Dostupni linkovi

Sahranjen Enver Haradinaj


Najbolji nacin da sacuvamo zivot gradjana Kosova je da da se podrze procesi u kojima se nalazi Kosovo, kazao je danas na sahrani svog brata Envera bivsi premijer Kosova i Haski optuzenik Ramush Haradinaj.

“Mnogi bi voleli da mi izgubimo put, da izgubimo nase opredelenje i zelju. Jedina nesreca koju mozemo sebi uciniti je da zastanemo na nasem putu da izgradimo demokratsko, stvarno slobodno i nezavisno Kosovo u kojem ce svi imati ista prava”, porucio je Haradinaj.

Oko sedamdeset hiljada gradjana iz svih krajeva Kosova je prisustvovalo sahrani Envera Haradinaja, koji je ubijen u petak oko 15 casova kod sela Rausic, na putu Pec Decane.

Ceremoniji sahrane su prisustvovali visoki predstavnici institucija i politickih partija Kosova na celu sa predsednikom Skupstine i premijerom Kosova Nexhat Daci i Bajramom Kosumijem, podpredsednik vlade Albanije, Namik Dokle i predsednik Demokratske unije za integracije Makedonije Ali Ahmeti, kao i verski velikodostojnici.

Ceremoniju sahrane su predvodili pripadnici Kosovskog zastitnog korpusa.
Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je u telegramu upucenom porodici izrazio najdublje saucesce

Predsednik Skupstine Kosova Nexhat Daci je rekao da iako je Kosovo jos uvek u nezalecenim ranama i nepokrivenim grobovima, sa jos uvek nepronadjenim roditeljima i decom “nikada nije pomislilo da u vremenu kojem su trebali da dozive slobodu da ovo Kosovo danas pod suzama zalosti i bola, ali i velike ljutnje treba da ispraca jednog od najboljigh sinova”.

Premijer Kosova Bajram Kosumi je istakao kako ce se izvrsioci ovog dela pre ili kasnije naci pred licem pravde.

“Takodje je veoma jasno zasto od gradjana Kosova zahtevamo da smire njihovu pravicnu ljutnju i da se ne zaustave u stvaranju demokratske drzave. Pozivan gradjane Kosova ze vece gradjansko i politicko razumevanje u procesu stvaranja demokratske drzave Kosovo”, kazao je Kosumi.

Iz Kosovske policijske sluzbe je saopsteno da je uprkos velikom broju ucesnika na sahrani sve proslo u miru i dostojanstvu.

Inace, danasnji dan je od predsednika Kosova Ibrahim Rugove proglasen danom zalosti na Kosovu. Otkazane su sve javne sportske i kulturne manifestacije na Kosovu.

* * * * *

UNMIK policija i Kosovska policijska sluzba, kao i u svim prethodnim slucajevima, zatrazili su od gradjana pomoc kako bi se otkrili odgovorni za ubistvo Envera Haradinaja. Gradjani Kosova inace oklevaju da svedoce, a sociolozi ovakvu pojavu vezuju sa nedostatkom sigurnosti.


Medjunarodna i kosovska policija su odmah posle ubistva Envera Haradinaja, brata bivseg kosovskog premijera Ramusa Haradinaja, gradjanima Kosova uputili apel za pomoc u istrazi. Zatrazeno je da svi koji znaju nesto o tom zlocinu odu u policiju i svedoce, kako bi se pocinioci kaznili. U poslednjih sest godina takvi pozivi su mnogo puta ponavljani.

Zvanicnici policije kazu da kod gradjana jos uvek postoji ustrucavanje od svedocenja. Portparol policije Ujedinjenih nacija Dimitrij Priakin (Pryakhin):

“Sve zlocine treba istraziti a pocinioce izvesti pred lice pravde. Verujemo da saradnju sa policijom treba unaprediti. S obzirom da policija ima poverljive linije smatramo da je gotovo obaveza gradjana da ukoliko nesto znaju o zlocinu dodju u policiju i daju informacije”, kaze portparol UNMIK policije Dimitrij Priakin.

U medjuvremenu i predstavnici medjunarodnih misija na Kosovu osudjujuci poslednje ubistvo, pozvali su sve koji imaju informacije kontaktiraju sa policijom.

Ustrucavanje gradjana da stupe u kontakt sa policijom strucnjaci opisuju kao mentalitet koji je formiran devedesetih godina za vreme srpskog rezima. Saradnja sa tadasnjom policijom, kaze sociolog Fadilj Maljoku, bila je sankcionisana moralnim kodom sto se i danas nastavlja:

“Kada dodje do kriminalnih dela gradjani Kosova cute ili su indiferentni, sto se moze opisati kao mentalitet odbijanja saradnje sa policijom”.

Prema recima Maljokua nedostatak sigurnosti je glavni razlog koji utice na gradjane da ne odgovore na pozive za saradnju sa policijom:

“Gradjani danas nemaju nikakvu sigurnost ukoliko svedoce o zlocinu, to je slabost politickog sistema kao i pravosudne i izvrsne vlasti”.

Medjutim zvanicnici UNMIK policije isticu da na Kosovu postoji poseban program zastite svedoka, putem kojeg se pruza sigurnost ukoliko za to postoji razlog.

Sociolozi upozoravaju da bez postojanja bezbednosti gradjani, koji svojim informacijama mogu pomoci u rasvetljavanju zlocina, oklevace da stupe u kontakt sa policijom.
XS
SM
MD
LG