Dostupni linkovi

Gde (ni)je Mladić?


Ponovivši tvrdnju da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi u Srbiji bivši ministar pravde u Vladi Srbije Vladan Batić kaže da su u Mladićevom obezbeđenju dugo vremena bili oficir Vojska Srbije i Crne Gore Branislav Puhalo, visoki funkcioner Vojska Srbije i Crne Gore Dragomir Pećanac i jedan od neimenovanih službenika na značajnoj funkciji u današnjoj Vladi Srbije i dodaje:

“Puhalo je i danas veza između Ratka Mladića i jednog visokog funkcionera potpukovnika MUP-a.”

Batić takođe navodi da pomenuta trojica danas žive u Srbiji, da je Puhalo pripadnik 46-ste brigade za logistiku koja je obezbeđivala topčidersku kasaranu u vreme pogibije gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. Bivši ministar pravde i advokat pokojnog gardista Jakovljevića rekao je i da je ne imenovani službenik sadašnje srpske Vlade, inače na jednom ozbiljnom poslu u Srbiji, Mladića obezbeđivao i pratio na utakmicama, po restoranima i sličnim mestima a po nalogu tadašnjeg pukovnika a sadašnjeg generala i načelnika Vojno-bezbednosne agancije Svetka Kovača. Radio Slobodna Evropa pokušala je da proveri ove Batićeve tvrdnje u direktnom kontaktu sa načelnikom Generalštaba Vojska Srbije i Crne Gore Draganom Paskašem.

Bivši ministar pravde ponovo je ponovio tvrdnje da je general Mladić u Srbiji i da je oficir za vezu Branislav Puhalo. Pomenuo je u tom kontekstu Dragomira Pećanca pa čak i sadašnjeg načelnika Vojno-bezbednosne agencije Svetka Kovača.

“Sve je u nadležnosti ministra odbrane.”

Vas pitam prosto kao načelnika Generalštaba, šta možete reći, je li general Mladić pod zaštitom Vojske, da li se nalazi u vojnim objektima?

“Ne, kao što je rekao ministar, nije.”

Vi stojite iza toga?

“To su sve kao što sam prošli put rekao pitanja z nadložnosti ministra. Ja ne bih hteo da objašnjavam ministra niti da ja dajem neka dodatna objašnjenja. Gospodina ministar je davao...”

Pitanje je iz vaše nadležnosti je da li se ...

“Ma nemoj iz moje nadležnosti...”

Da li se general General Mladić krije ...

“Ako je ministar rekao zašto bi ja drugačije rekao, ako je on rekao da se ne... i ako smo zajedno saopštenje dali, koji ja to drugi podatak imam.”

A ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić rekao je juče za naš radio da su nedavne tvrdnje bivšeg podoficira Vojske Srbije i Crne Gore Miroslava Petrovića, da je Mladić prošle godine u kasarni na Topčideru boravio više meseci i da su dvojica gardista ubijena zato što su ga tamo videla netačne, da je sprovedena istraga i da se radilo o Petrovićevom pokušaju da obezbedi ličnu korist. Davinić je takođe naveo da još neki pojedinci iznose neosnovane tvrdnje o tome gde se nalazi Ratko Mladić i zbog toga najavljuje i tužbe.

“Mislim da je to njihova dužnost da saopšte nadležnim organima i ukoliko to ne urade za narednih nekoliko dana mi ćemo tražiti od nadležnih organa da se pokrene krivični postupak a u onoj meri u kojoj mi direktno možemo direktno da pokrenemo krivični postupak protiv tih pojedinaca, to ćemo svakako uraditi. Radi se na prvom mestu o gospodinu Batiću koji zloupotrebljava svoj položaj javne ličnosti, vođe jedne političke stranke a istovremeno i zastupnika porodice nesrećnih vojnika i ovakvim izjavama koje nemaju uporište u činjenicama po našoj oceni vrši pritisak na civilno sudstvo u pogledu usmeravanja istrage.”

DNK analiza koja je trebalo da bude urađena nakon tregedije u kasarni Topčider potvrdila bi ili isključila mogućnost da se Mladić nalazio u to vreme u podzemnom objektu Karaš na Topčideru ističe Vladan Batić i Ministarstvu odbarane postavlja sledeće pitanje:

“Zašto recimo tad kad se dogodio taj tragičan događaj nisu napravili DNK analizu? Nešto bez čega se nijedan krivičan postupak ne može više ni zavisliti bez DNK analize. Očito je postojala namera da se nešto spreči i da se nešto sakrije.”

S druge strane Prvoslav Davinić kaže za naš program da ni vojska ni njeni pripadnici ne učestvuju u skrivanju Ratka Mladića.

“U ovom periodu od kada je ministar Tadić to najavio da su svi objekti provereni, a on je to učinio na početku svog mandata, do današnjih dana nema nikavih indicija, elemenata niti ikakvih sumnji u strukturama vojnim i bezbednosnim da se bilo ko od haških optuženika a naročito ne general Mladić nalazi u tim objektima. Šta je bilo pre ja u to ne mogu da ulazim i na kraju krajeva to je u ovom trenutku nebitno. Bitno je da se preduzimaju sve mere od strane vojnih organa da nijedno vojno lice koje je u aktivnoj službi ne pomaže nijednoj osobi koje se nalazi na listi haških optuženika i to mogu da potvrdim da je činjenično stanje.”

Naposletku bivši ministar pravde Batić postavlja još jedno pitanje aktuelnom ministru odbrane Daviniću.

“Ja pitam gospodina Davinića i ljude koji su digli buku, šta će se dogoditi kada se potvrdi da je sve to tako. Kao za ovih 11 haških optuženika iz Republike Srpske za koje su onako glasnogovornici MUP-a o BIA tvrdili da nema govora da su u Srbiji pa vidimo da su svi u Srbiji. Prema tome ovo nije neka velika tajna što ja pričam. Sve informacije mogu da se provere, mogu da se provere adrese, telefoni onih koji su saradnici Ratka Mladića u Srbiji koji su takođe ili aktivna ili vojna lica u penziji.”
XS
SM
MD
LG