Dostupni linkovi

Ubijen brat Ramusha Haradinaja


Danas oko 15 casova jos uvek nepoznate osobe kod sela Raushiq, na putu Pec Decane, iz vozila u pokretu su pucali na vozilo u kojem se nalazio Enver Haradinaj i smrtno ga ranili.

Govoreci na za to posebno sazvanoj konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i Lari Rosin, prvi zamenik sefa UNMIK-a i komandant KFOR-a Yves de Kermabon, komesar medjunarodne policje na Kosovu Kai Vitrup je kazao:

“Enver Haradinaj je prebacen u bolnicu u Peci od strane Kosovskog zastitnog korpusa u izuzetno teskom stanju, gde je oko 15 casova i preminuo” rekao je Vitrup dodajuci da se preduzimaju vrlo opsezne mere da se izvrsioci zlocina otrkiju i nadju pred licem pravde.

“Mi smo poslali pukovnika Ahmetija, komandanta KPS-a, u Decane da vodi KPS kako bi se obezbedilo da situacija bude pod kontrolom”, rekao je komesar Vitrup.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je izrazio veliko uznemirenje povodom ovog ubistva i pozvao gradjane Kosova da sacuvaju mir, rekao je portparol predsednika Muhamet Hamiti, citajuci saopstenje predsednika Rugove.

“Oni koji su izvrsili ovo gnusno delo imaju za cilj destabilizaciju Kosova i protiv su slobode,nezavisnosti i demokracije u nasoj zemlji, za koje se vrednosti borio Enver Haradinaj i njegova porodica. Ostro osudjujemo ovaj gnusni cin i zahtevamo od organa gonjenja da se izvrsioci ovog dela pronadju i izadju sto pre pred pravdom. Porodici Haradinaj izrazavam nase i saucesce baroda Kosova. Zahtevamo od gradjana okoline Decana i Peci da sacuvaju mir, jer je to za dobrobit Kosova”.

Predsednik Rugova je dan sahrane Envera Haradinaja, koji jos nije poznat proglasio danom zalosti na Kosovu.

Povodom ovog ubistva je reagovao i premijer Kosova Bajram Kosumi, koji je po prijemu vesti o ubistvu Envera Haradinaja otisao za selo Glodzane, da bi u ovim teskim trenucima bio uz porodicu Haradinaj

Osudjujuci ovaj gnusni cin vlada Kosova je zatrazila od UNMIK-a i policije da se preduzmu energicne emre za hvatanje izvrsilaca ovog dela i njihovo dovodjenje pred lice prave, kaze se u saopstenju vlade Kosova povodom ovog zlocina.

Isticuci da je ovo vest koja ih je potresla prvi zamnik sefa UNMIK-a Larry Rossin, komandant KFOR-a Yves de Kermabon i komesar policije Kai Vitrup su se obavezali da ce staviti na raspolaganje sve kapacitete za otkrivanje izvrsilaca napada i njihovo izvodjenje pred licem pravde. Izrazavajuci saucesce porodici Haradinaj gospodin Rossin je kazao:

“Licno zelim da osiguran porodicu Haradinaj i narod Kosova da je UNMIK stavio na raspolaganje sve svoje istrazne kapacitete da se identifikuju izvrsioci ovog zlocina”.

On je od gradjana Kosova zatrazio da demonstriraju mir, postovanje reda i zakona, kako su to uradili i prilikom drugih izazova sa kojima su se suocavali tokom proslog meseca.

Izrazavajuci saucesce porodici Haradinaj komandant KFOR-a, Yves de Kermabon je istakao kako je nasilje neprihvatljivo:

“Kao komandant KFOR-a i kao covek osecam se izuzetno tuzno. Nasilje ne moze da vodi Kosovo, dok je danasnji dogadjaj jos jedan neprihvatljivi znak ovog nasilja”, rekao je general de Kermabon.

Ubistvo Envera Haradinaja ostro su osudili predstavnici kosovskih institucija, politickih partija, Kosovskog zastitnog korpusa, predstavcnici diplomatskih kancelarija akreditovanih u Pristini i gradjani Kosova.
XS
SM
MD
LG