Dostupni linkovi

Tranzicija ka pravnoj državi


“Sprovođenje vladavine prava u Srbiji i Crnoj Gori još je manjkavo, a ta zemlja pogođena je visokim stepenom korupcije”, kaže se u Studiji o izvodljivosti, koju je nedavno usvojila Evropska komisija, i konstatuje se da je u Crnoj Gori organizovani kriminal i dalje povezan sa segmentima vlasti. U Crnoj Gori je nužno da vladavina zakona bude dalje ojačana. “I dalje postoje veze između organizovanog kriminala i segmenata političkog i institucionalnog sistema”, navodi se u izvještaju.

Komentarišući te tvrdnje Branisav Radulović, portparol Socijaldemokratske partije, manjeg partnera crnogorske vladajuće koalicije, za naš radio kaže da su ulaskom te stranke u vlast zaustavljene mnoge radnje koje su ranije imale kriminalni karakter, ali da Crna Gora i dalje mora institucionalno raditi na eliminisanju svih oblika kriminala:

“U svakom slučaju, Crna Gora će vrlo brzo uspjeti da realizuje sve one aktivnosti koje će je označiti kao državu koja u potpunosti ima sve mehanizme da se bavi i eliminiše bilo koji oblik kriminala u svom društvu. Usvojili smo novi Krivični zakon, uspostavili smo bolju graničnu kontrolu i sve to čini da Crna Gora danas ozbiljno eliminiše tu pojavu koja je karakteristika svake države, normalno u zavisnosti koliko je ona sposobna da se odbrani od toga”.

Svetozar Jovićević, predsjednik Savjeta Grupe za promjene, smatra da je organizovani kriminal u Crnoj Gori vidljiv golim okom:

“Ako vi vidite da neko izgradi kuću od milion eura, da počenomo od tog relativno trivijalnog detalja, a da mu je plata regularna, trista ili tristapedeset eura, razumije se da morate da se pitate otkuda to ili ako neko sada u ovom prosto nevjerovatnom grabežu državne i društvene imovine i nacionalnog bogatstva, ako neko ima mogućnosti da kupi velike firme za pet ili deset i ne znam koliko miliona ili hotele, onda se morate pitati kako. To su naši ljudi, iz naše okoline. Odakle tako brzo stečene pare”.

Jovićević vjeruje da za borbu sa tom pojavom nijesu dovoljni zakoni i institucionalni okvir, već stvarna politička volja koje, prema njegovim riječima, u Crnoj Gori nema, jer su segmenti vlasti, tvrdi on, upleteni u raznorazne kriminalne radnje:

“Mi imamo Komisiju za borbu protiv korupcije, mi imamo i komisije za borbu protiv pranja novca, sve mi to na papiru imamo, ali mi navedite jedan jedini primjer da je procesuiran jedan postupak za korupciju i jedan postupak za pranje novca, što bi jedino moglo da se tumači da toga u Crnoj Gori nema ili, s druge strane, institucije vlasti ne rade svoj posao. Sve je to jedna fasada”.

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Stanko Marić kaže da su organizovani kriminal i korupcija karakteristični za sve zemlje u tranziciji i dodaje da se u Crnoj Gori još nijesu stekli uslovi za efikasnu borbu sa tim pojavama:

“I dalje postoje posljedice ratova na ovim prostorima i dalje je sistem nestabilan i dalje su institucije nestabilne i neizgrađene i dalje se primat daje državno-pravnom statusu, a ne riješavanju ovih problema, tako da sve dok se ne riješi državno-pravni status, dok se ne napravi konzistentan pravni sistem, a samim tim i konzistentne institucije, ta borba će biti sa manjim efektom i ona će dugo trajati”.
XS
SM
MD
LG