Dostupni linkovi

“Nisam kriv” Miletića i Jankovića


Radivoje Miletić, ratni pomoćnik komandanta Vojske RS Ratka Mladića, po svim navodima optužnice izjasnio se istovjetno: “Nisam kriv”.

U tri tačke Miletić je optužen za zločine protiv čovječnosti, a u četvrtoj za kršenje zakona i običaja rata. Ubistva, progon na rasnoj vjerskoj i političkoj osnovi, prisilno premještanje i deportacija Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe, za koja se tereti Miletić, počinjeni su 1995. godine, nakon što su srpske snage zauzele dvije bošnjačke enklave koje su tada bile pod zaštitom UN-a.

Sa Miletićem, na istoj optužnici su Milan Gvero i Zdravko Tolimir. Gvero je u pritvorskoj jedinici Tribunala, a Tolimir je i dalje u bjekstvu.

"Gvero i Miletić su – navodi se u optužnici - zajedno sa drugim oficirima i jedinicama VRS i MUP i zvaničnicima RS, bili učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo nasilno protjerivanje bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe u područja van kontrole RS.

I Gojko Janković, koji je optužen za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom Foče 1992. godine, po svih 14 tačaka optužnice je izjavio da se ne osjeća krivim. Optužnica ga tereti za mučenja i silovanja kao zločin protiv čovječnosti i kao kršenje zakona i običaja rata.

Carla del Ponte je krajem prošle godine zatražila da se proces Jankoviću i suoptuženom Draganu Zelenoviću, kao i Radovanu Stankoviću, koji se odvojenom optužnicom tereti za iste zločine, prepusti pravosuđu BiH.

Za seksualno zlostavljanje pritvorenih žena u Foči ranije su na višegodišnje zatvorske kazne osudjeni Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković. Kunarac je osudjen na 28, Kovač na 20, a Vuković na 12
godina zatvora.
XS
SM
MD
LG