Dostupni linkovi

Kamionska blokada na graničnim prelazima prema Mađarskoj


Blokada graničnih prelaza koju je najavilo Udruženje međunarodnih transportera ipak je samo delimično uspela, jer je policija učesnicima protesta stavila do znanja da će intervenisati ukoliko dođe do ozbiljnijih problema u saobraćaju. Blokada se inače odnosi samo na teretna vozila i to ona koja dolaze iz pravca Mađarske, dok je putničkom dozvoljen slobodan prolaz.

Sve do popodnevnih časova bilo je sporadičnih zastoja saobraćaja kod Horgoša, a na Kelebiji on se nesmetano odvijao. Ozbiljniji zastoj nastao je tek posle 15 sati kada se pojavio veći broj teretnih kamiona i šlepera iz pravca Mađarske na horgoškom prelazu, tako da je taj granični prelaz u to vreme prestao da funkcioniše za taj saobraćaj, saopštio je Neđo Mandić, predsedsednik Udruženja međunarodnih prevoznika.

“Pošto nismo mogli sa praznim kamionima da uđemo, ušli smo sa mađarske strane sa punim kamionima i blokirali prelaz Hogroš tako da on trenutno ne funkcioniše, a sada pokušavamo da se organizujemo i na Kelebiji.”

Za sve to vreme policija je vrlo intenzivno pratila zbivanja na graničnom prelazu.

“Policija je tu i dalje prisutna i vrlo organizovana, sa čvrstim instrukcijama da se suprotstavi na svaki način, da spreči na svaki način, pa makar i silom i hapšenjima. Njih ima mnogo i na terenu i u kolima sede spremni na reakciju, međutim, mi ne želimo da dođe do reakcije, mi želimo da mirnim protestom izazovemo pozornost, i s druge strane postignemo cilj.”

Kako je najavljeno, blokadu su podržali svi međunarodni prevoznici u Srbiji, a planirano je da traje sve do ispunjenja zahteva koji se odnose na dobijanje besplatnih dozvola koje je Mađarska prestala da izdaje našim autoprevoznicima. O tome član Udruženja prevoznika Slobodan Modić kaže:

“To traje već godinu dana. Oni su nama 1. maja prošle godine ukinuli dozvole, ostavili su nam dozvole samo sa plaćanjem takse koja košta u tranzitu 550 evra, a u biletu 250 evra. U julu mesecu je postignut dogovor da nam se da 12.750 dozvola bez plaćanja takse i 12.750 sa plaćanjanjem takse. Od tog dana više nisu imali volje ni želju da nam pošalju te dozvole bez plaćanja, tako da smo mi prinuđeni na ovaj način da ostvarimo svoja demokratska prava, znači da i mi možemo biti konkurentni na tržištu, da i mi možemo raditi kao i ostali. Jer mi kad ukalkulišemo tu taksu u cene mi nismo konkrentni na tržištu, to je jedna diskriminacija znači koja je zakačila samo nas, važi samo za nas i Rumune, Bugare i Turke. Međutim Rumuni, Bugari i Turci su imali ranije jedan određeni kontingent sa plaćanjem takse i jedan bez plaćanja takse, tako da njih to nije pogodilo.”

Sve do kasno popodne nije bilo nikakvih najava da će neko iz Vlade popričati sa prevoznicima, kažu organizatori protesta.
XS
SM
MD
LG