Dostupni linkovi

Otvoren poziv za Rugovu


Srpski predsednik Boris Tadić kaže da njegov poziv za razgovore kosovskom predsedniku Ibrahimu Rugovi stoji otvoren. Pozvao sam ga da razgovaramo o problemima u pokrajini kazao je novinarima u Beogaradu predsednik Tadić:

“Moj poziv Ibrahimu Rugovi postoji, on nije samo vezan za budući status Kosova, on je vezan i za odnose između dve nacije koji konačno moraju da dobiju normalnu formu. Dosta neprijateljstva, hajde da se bavimo privredom, hajde da se bavimo poslom, podizanjem kvaliteta života ljudi, razvojem infrastrukture.”

Iako je raniji poziv Beograda upućen preko Kontakt grupe predsedniku Kosova Ibrahim Rugova odbio, srpski predsednik kaže da će čekati odgovor iz Prištine.

“Ja imam strpljenje, ja imam strpljenje, svo strpljenje sveta imam i za Ibrahima Rugovu. Očekujem da on promeni svoje mišljenje ali bez dijaloga koji kad-tad mora da dođe ne može se postići rešenje na Kosovu, a istorija nas uči da je bolje ono što moramo da učinimo da se desi ranije nego kasnije. Uvek kad se desi kasnije slede greške.”

Političke partije u Srbije su slaglasne da posredni poziv predsedniku Kosova u ovom trenutku nije mogao imati drugačiji ishod od odbijanja iz Prištine. Predstavnik za štampu Demokratske stranke Srbije premijera Koštunice Andreja Mladenović ističe da ukoliko do razgovora i dođe potrebno je zadržati zajednički stav Vlade u Beogradu oko ključnih političkih pitanja.

“Ja se samo nadam da taj poziv nije odstupio od nekog zajedničkog dogovora i da što se tiče same teme ta tema mora biti u skladu sa započetim razgovorima o standardima i mora se na taj način i tretirati.”

Poslanika Socijalističke partije Srbije Zoran Anđelković primećuje da način na koji je poziv upućen nije mogao rezultirati ničim drugim do negativnom reakcijom iz Prištine. Anđeliković pozdravlja nameru predsednika Tadića da inicira razgovore sa kosovskim predsednikom.

“Što se ne bi on bi susreto sa Ibrahimom Rugovom. On je dobio ligimititet na smanjenoj teritoriji Srbije, prema tome to je nešto normalno, u krajnjem slučaju Milošević je u toku rata sastajao nekoliko puta sa Rugovom. Mislim te se stvari rešavaju diplomatskih kanalima nije nikad dobro pozvati nekoga ko će to da odbije. Što se mene tiče mislim da je bilo pametnije da kad je išao Tadić dole pokušao da obavi razgovor sa Rugovom. Prosto ne verujem da se na ovaj način može napraviti taj susret, na način na koji je upućen poziv, i on više služi za markentiški više služi kao akcija PR menadžera a ne kao ozbiljna inicijativa.”
XS
SM
MD
LG