Dostupni linkovi

Bura oko dosijea Kosovske policijske službe


Okruzno javno tuzilastvo u Pristini nadlezno za sprovodjenje istrage i odlucivanje po ovom predmetu jos uvek nije dobilo od policije dosije niti izvestaj o proverama navoda.

„Policija je primila predmet, razmatra ga i radi na slucaju“, bio je kratak odgovor Shabana Tashollija, jednog od portparola Kosovske policijske sluzbe.

Vicepremijer Kosova Adem Saljihaj koji se u optuzbama DPK spominje kao mozak cele jedne organziacije ukljucene u organizovani kriminal, pretnje i ubistva istice za nas program kako je to kampanja puna lazi i kleveta koje nemaju osnova.

„Ovo je jedna kampanja kleveta, lazi i neosnovanih optuzbi i ja stoji cvrsto na tim ocenama“, kaze Saljiha isticuci kako nema taj “famozni”izvestaj DPK, koja, prema njegovim recima nije imla smelosti da ga ucini javnim. „Iz onoga sto je objavljeno u pisanim medijima ja vidim da se radi o kleveta i monstruoznim optuzbama koje nemaju nicega zajednickog sa realnoscu i ja nemam nicega zajednickom sa tim“, kaze Saljihaj.

On istice kako je veoma zainteresovan da se ovaj izvestaj ucini javnim

„Ja sam veoma zainteresovan da se ovaj “izvestaj”, jer se radi o pamfletu prepunom kleveta bude javan“, kaze Saljihaj i dodaje kako bi javnost tada mogla da vidi da tu ima lazi i kleveta.

„Ja sam spreman da se suocim sa bilo kim i da se ubedimo da tu nema nikakvog argumenta“.

On istice kako je protiv cinjenice da se ovim povodom instrumentalizuje UNMIK za ciljeve DPK, jer je jasno da DPK i njegov lidera Hashim Thaqi odlicno znaju gde je policija i tuzilastvo i mogli su tamo poslati pamflet.

Vicepremiejr istice kako ce pokrenuti krivicni postupak za klevetu.

„Ja cu naravno da pokrenem krivicnu proceduru za klevetu, mislim da ima alemenata i za uvredu, posto se radi o vrlo uvredljivom pamflertu protiv moje licnosti“, kaze Saljihaj.

Clan Predsednistva DPK Fehmi Mujota istice kako DPK ima dovoljno dokaza da se pokrene krivicni postupak protiv lica koja se spominju u njihovom prijavi:

„Mi imamo puno poverenje u organe bezbednosti da ce uraditi svoj posao“, kaze Mujota. On smatra kako je UNMIK prava adresa na koju je trebalo dostaviti prijavu, posto su pravosudje i policija u rukama UNMIK-a.

„Politicke partije imaju svoje obaveze i ako pokusaju da sutnjom pokriju svoje delovanje ucinice dvostruku gresku“.

Prema njemu najbolje bi bilo kada bi se sumnje DPK pokazale neosnovanim.

„Ako bi oni utvrdili suprotno bilo bi dobro za Kosovo, ali ako nisu u stanju da idu do kraja zbog odredjenih poltickih razloga mislimo da ce za lose posluziti Kosovu“, kaze Mujota.

Kakva je procedura u ovakvim slucajevima, pitali smo strucnjaka za krivicno pravo, advokata, Haki Lecaja:

„Policija moze odmah da upozna tuzioca sa tima materijalom ili da nastavi da prikuplja informacije i da materijal zajedno sa tim informacijama preda tuziocu“, kaze Lecaj i dodaje kako je Zakonom o krivicnom postupku Kosova tuzilac duzan da nakon prijema predmeta odlucuje ima li osnova za pocetak procedure, ima li osnovane i razlosne sumnje. Tuzilac takodje moze od policije zatraziti proveru ili obezbedjenje dodatnih informacija. Kada se predmet zaokruzi tuzilac odlucuje ima li mesta za podizanje optuznice ili ce odbaciti prijavu. Ako se optuznica podigne onda se ide na proceduru sudjenja.

Ukoliko se prijava odbije tuzilac obavestava podnosioca prijave da moze podneti privatnu krivicnu tuzbu o cijoj ce validnosti odluciti sud.

Lica koja su spomenuta u prijavi koja je ucinjena javnom preko medija takodje imaju pravo da podnesu tuzbu za klevetu, uvredu ili lazno prijavljivanje izvrsenja krivicnog dela.

U konkretnom slucaju ostaje sada na policiji da nakon provere predmet ustupi nadleznom javnom tuziocu na dalji postupak.
XS
SM
MD
LG