Dostupni linkovi

Liftom ili stepenicama u Evropu?


Šta posle Studije izvodljivosti? Da li je Srbija i koliko bliže ulasku u Evropsku uniju? Koje tačke mogu biti žarišne? Za naš program na ovu temu govore Alekasndar Nenadović iz Foruma za međunarodne odnose, Aca Singer iz Saveza jevrejskih opština, Adem Demaći, politički analitičar iz Prištine i Vuk Drašković, šef diplomatije Srbije i Crne Gore.

Aleksandar Nenadović se pita šta stoji iza optimizma političke vrhuške u Srbiji.

“Moram najpre priznati da mi nije sasvim jasno šta sve se podrazumeva pod onom vrstom optimizma našeg domaćeg koje ovde sada slušamo. Da li iza toga stoji stvarana spremnost za one promene koje se podrazumevaju za jedan takav iskorak, ili možda eto treba nam ili onima koji bi najviše morali da učine ili su najodgovorniji, najviše treba optimizma koji bi javnost prihvatila kao dokaz njihovog angažovanja, napredovanja itd.”

Nenadović ukazuje koje su to teškoće pred Srbijom i Crnom Gorom nakon dobijanja Studije izvodljivosti.

“Da bismo mi prošli kroz ta vrata i ušli u Evropu mi se moramo temeljno promeniti, mislim ne samo ono što smo bili nego u odnosu na ono što smo danas. Mi smo još puni tog starog praha. Može li se iz tog izaći, to ne znam.”

Aca Singer:

“Odluka koja je donete predstavlja vrlo značajnu odluku. To je ovako načelno, međutim, izvođenje toga naićiće na dosta teškoća, pošto sam pratio kako je nekim drugim zemljama godinama trebalo da se dođe do rezultata odnosno da budu prihvaćeni, da budu na kraju primljeni u Evropsku uniju.”

Vuk Drašković, šef diplomatije Srbije i Crne Gore.

“Dobijanjem Studije izvodljivosti Srbija i Crna Gora ulaze u jednu evropsku zgradu sa mnogo spratova a konačni cilj jeste poslednji sprat gde je punopravno članstvo u Evropskoj Uniji.”

Adem Demaći, politički analitičar iz Prištine.

“Ovo što je ta evropska grupa na neki način otvorila vrata ka Evropi Srbiji i Crnoj Gori, to je jedan dobar znak da ipak tu se nešto kreće i da ima nade da se kreće i čitav Balkan pošto je to jedna ključna tačka. Srbija je napravila toliko gužvi i sad došlo je vrema da Srbija dobije priznanje i otvara joj se put za Balkan.”

Mišljenje građana sudeći po prvim anketama podeljena su. Dobijanje studije izvodljivosti svakako je prva stepenica. Neki je stavljanju u zaslugu prošloj vladi, neki Vladi Vojislava Koštunice, ali to je manje bitno pitanje u odnosu na pitanje kako dalje i hoće li Srbija u Evropu liftom ili stepenicama. Vuk Drašković:

“Mi smo sada u prizemlju te zgrade i od nas samih zavisi kada ćemo se popeti na njen vrh, kada ćemo stići do cilja i da li ćemo do cilja putovati stepenicama polako ili ćemo koristiti i lift.”

Adem Demaći:

“Mislim da je jedina smetnja za Srbiju kad bi ona mogla da digne ruke od tog pustog Kosova, onda bi mogla da otvori put sebi, da ubrza put, što kaže Drašković hoćemo li stepenicama ili hoćemo li lifom. Ako hoće liftom onda nek se odrekne Kosova pa će onda liftom da stigne do Evrope. A ako to neće, onda će bogami da se situacija produži. Neće moći nikakva Srbija, bila ona kakva bila, da vlada sa dva miliona nezadovoljnih Albanaca koji imaju vrlo velikih rana u sebi, u duši itd.”

Zaključimo za ovu priliku rečima Aca Singera iz Saveza jevrejskih opština, koji i pored realnih zebnji ostaje optimista.

“Ja smataram da mi ipak imamo dovoljno snage ako se ozbiljno prihvatimo tog posla da ćemo to uraditi, samo ja bi malo ukazao na preveliki optimizam da će rešenje tog problema, tog prijema u Evropu da će se svi problemi rešiti. Neće ni za građanina ni za državu kao takvu.”
XS
SM
MD
LG