Dostupni linkovi

Što pre rešiti problem Kampa u Žitkovcu


“Znam sigurno da je kod mnogo dece utvrdjeno da imaju izuzetno visok nivo olova u krvi, to je opasna situacija za zivot, neki od njih su hospitalizovani u Beogradu. Situacija zahteva hitno reagovanje”, kaze Novicki, i dodaje kako ne vidi da se preduzima neki ozbiljan korak u tom pravcu. On istice kako Romi imaju pravo da se vrate svojim kucama.

“Ovi Romi imaju pravo da se vrate svojim kucama. Romsko naselje u Mitrovici, koliko znam je najstraije romsko naselje na Balkanu i ako oni zeel da se vrate neko treba da stvori uslove za povratak”, kaze Novicki dodajuci da to treba da urade zvanicnici Mitrovice.

Predsednik opstine Mitrovica Faruk Spahija je za nas program izjavio da je do sada bilo dosta projekata za povratak Roma, ali je prepreka tome bio nedostatak fondova ali i nespremnost medjunarodnih zvanicnika da zbog, kako kaze Spahija, bezbednosnih razloga dozvole renoviranje romskog naselju pored reke Ibar.

On izrazava nadu da ce se tokom ove godine za oko 100 porodica omoguciti odlazak iz kampa.

“Ali i to zavisi od donacija koje obuhvataju iznos od 2,5 miliona evra”.

Istovremeno zvanicnici UNMIK-a kazu kako rade na izradi jednog plana za resavanje problema kampa u Zitkovcu.

”Glavni ucesnici ovog procesa rade na finalizaciji jednog plana koji ce biti okrenut zdrastvenim problemima, dok se u medjuvremenu ne nadje jedno dugorocno resenje za ovaj problem”, kaze glasnogovornik UNMIK-a Neeraj Singh ne dajuci detalja o cemu se konkretno radi.

Ombudsman Kosova Novicki istice da posto se kamp nalazi na severu Kosova, gde institucije Kosova nemaju pristupa najveci teret za resavanje ovog pitanja pada na medjunarodnu admnistraciju na Kosovu.

U Misiji Visokog komesarijata za izbeglice u Pristini kazu kako nemaju tacan broj onih koji su zbog trovanja olovom preminuli ili bolesni. Medjutim, UNHCR ocenjuje da je kampu vrlo losa zdrastvena situacija.
XS
SM
MD
LG