Dostupni linkovi

Prvi korak ka punopravnom članstvu SCG u EU


“Dobijanjem Studije izvodljivosti Srbija i Crna Gora ulaze u jednu evropsku zgradu sa mnogo spratova a konačnicilj jeste poslednji sprat gde je punopravno članstvo u EU.”

Ovom metaforom ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković pokušao je da najplastičnije opiše značaj dobijanja pozitivne Studije izvodljivosti koju je EU dodelila državnoj zajednici. Posao time nije ni izbliza završen, upozorava šef diplomatije.

“Mi smo sada u prizemlju te zgrade i od nas samih zavisi kada ćemo se popeti na njen vrh, kada ćemo stići do cilja i da li ćemo do cilja putovati stepenicama, polako, ili ćemo koristiti i lift.”

U političkom pogledu pozitivna Studija izvodljivosti trebalo bi da donese stabilizaciju političkih prilika u obe članice državne zajednice Srbije i Crne Gore očekuju zvaničnici. Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus u čijoj je nadležnosti proces evropskih integracija na republičkom nivou, objašnjava šta bi trebalo učiniti kako bi zemlja u što kraćem vremenu dokazala da ispunjava uslove za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

“Da Vlada normalno vlada, da parlament normalno radi i da inspekcijske službe normalno rade, i to je Privredna komora, i to su udruženja poljoprivrednih prozvođača, i to su sanitarna, fitosanitarna i ostale inspekcije, i to su lokalne samouprave, znači da to normalno radi i da pruža usluge građanima zbog čega su i osnovani.”

Uslov svih uslova za nastavak procesa evropskih integracija je puna saradnja sa Haškim tribunalom i toga su u Beogradu svi svesni. Šta još treba konkretno uraditi da bi se već za godinu dana potpisao sporazum o stabilizaciji i pridruživanju,što je ambiciozni cilj ovdašnjih zvaničnika, nabraja savetnik u vladinoj Kancelariji za pridruživanje EU Milica Delević Đilas:

“Pa to su pre svega opšti uslovi za proces stabilizacije iridruživanja, vladavine prava, poštovanju ljudskih, manjinskih prava, demokratskih principa, zatim funkcionalna tržišna privreda, konkurentnost preduzeća, da mogu da se nose sa pritiscima koji dolaze iz EU. Isto tako sposobnost da se kazne zloupotrebe ako do njih dođe. Znači da se ne ponavljaju slučajevi kao što je bio slučaj šećera, zatim mogućnost da se preuzmu obaveze koje bi proizašle iz članstva, i naravno administrativni kapaciteti da se sve to proizvede.”

Studija izvodljivosti je kasnila dve godine ali ipak predstavlja jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih uspeha Beograda nakon 2000. godine, kaže jedan od vodećih eksperata za evropske integracije,ekonomista Miroslav Prokopijević:

“Ona znači u stvari otvaranje daljnjih vrata, ulaznica za dalje. Ona je po mom utisku i deo jednog opsežnog diplomatskog paketa koji će se ticati regulisanja statusa Kosova i regulisanja odnosa sa Crnom Gorom. Prema tome, ona će biti neka vrste šargarepe za slučaj kooperativnosti Beograda, a naravno, slučaj nekooperativnosti sledi gubitak tih mogućnosti.”

Da li po mišljenju Prokopijevića pozitivna sudija sa sobom donosi i neke konkretne beneficije koje bi dobila ili su ekonomski efekti mogući tek višim stepenima integracije.

“Neke stvari koje su ranije definisane to ostaje. Znači da će zemlje Zapadnog Balkana dobiti skoro pet milijardi evra pomoći 2004/2006, ali recimo Studija sama ne podazumeva pristup kohezionom fondovima. Za to je potrebno da zemlja bude kandidat, znači to mogu da koriste sada Rumunija, Bugarska i Hrvatska, ali ne i Srbija. Evropska unija ima, kako bi se reklo, jednu prugu na kojoj na određenim stanicama možete da očekujete da određene stvari morate da uradite i možete da očekujete određenu vrstu pomoći, takođe”

Jedan od očekivanih efekata pozitivne Studije biće povećani izvoz srpskih proizvoda na evropsko tržište, veruje vicepremijer Miroljub Labus:

“To će omogućiti da naša proizvodnja lakše dođe na tržište Evropske unije, što znači poboljšanje naših izvoznih performansi. Istovremeno to će značiti mnogo manji politički rizik, jer kao pridružena članica EU znači da već imamo određena pravila koje delimo sa EU, što znači mnogo više investicija.”

* * * * *

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivne ocene Studije izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru, ocenjujući da je reč o “prvom i odlučujućem koraku” za punopravno članstvo SCG u EU.


Srpski premijer Vojislav Koštunica je posle razgovora sa zvaničnicima Evropske unije koji su ga obavestili o današnjoj odluci Evropske komisije, naglasio da je Vlada Srbije spremna da uporno i istrajno radi u smeru evropskih integracija.

“Sada kada smo dobili Studiju mogu otvoreno reći da smo stupili na evropski put koji nas izvesno vodi u Evropsku uniju. Na tom putu treba napraviti još mnoge teške korake, ali sada više nema ni razloga ni unutrašnjih prepreka da taj napor učinimo sa još više nade, ali i sa više nesumnjivo realnijih očekivanja.”

Predsednik Vlade Srbije je naglasio da je Vlada svojski radila na ispunjavanju uslova za dobijanje Studije izvodljivosti i odao priznanje ministrima ocenivši ujedno da je reč i o uspehu države i društva. Koštunica je rekao da su se građani Srbije bezrezervno orijentisani ka Evropskoj uniji i evropskoj državnoj zajednici Srbija i Crna Gora.

“Uveren sam da mi kao država imamo dovoljno snage i zrelosti da pokažemo da možemo da se okupimo i svi zajedno radimo da očuvamo Kosovo i Metohiju, da jačamo državnu zajednicu, da radim na što bržem priključenju Evropskoj uniji, da nastavimo sveobuhvatno preuređenje ekonomskog i političkog sistema, i sve to naravno zbog dobrobiti naše zemlje i svih nas.”

Koštunica je izrazio uverenje da će dobijanje pozitivne Studije izvodljivosti uticati na porast optimizma svih građana i ojačati integracione tokove u društvu.

“Na ovaj dan zapravo mi čekamo od oktobra 2000. godine kada smo započeli veliki posao da našu zemlju uključimo u procese evropskih integracija. Mi smo oduvek pripadali Evropi, i Evropsku uniju vidimo kao našu zajedničku kuću.”

Srpski premijer je povodom oceni o Studiji izvodljivosti razgovarao sa direktorom Evropske unije za Zapadni Balkan Rajhardom Pribeom i ambasadorom EU u Srbiji i Crnoj Gori Žozepom Jorevasom. Novinarima nije bilo omogućeno da postavljaju pitanja.

* * * * *

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, doktor Ivo Josipović, smatra da se Hrvatska ne treba upoređivati sa Srbijom i Crnom Gorom, nakon što je ova država dobila pozitivno mišljenje Evropske unije o Studiji izvodljivosti.


Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, doktor Ivo Josipović, smatra da se situacija u kojoj se nalaze Srbija i Crna Gora nakon dobivanja pozitivnog mišljenja Evropske unije o Studiji izvodljivosti nikako ne može usporediti sa situacijom u kojoj se danas nalazi Hrvatska:

''Faza priključivanja Evropi koju označava Studija izvodljivosti je daleko niža od ove u kojoj smo mi. Mi smo pred početkom pregovora. Očito je da su Srbija i Crna Gora okrenule svoju politiku u pogledu Haškog tribunala i da je jedan veliki broj okrivljenika naglo i brzo otišao u Hag. Bez obzira kojim tempom napreduju Srbija i Crna Gora, ili neko treći, Hrvatska mora učiniti sve da ona ispuni kriterije i da se što prije uključi u pregovore.''

Profesor Josipović smatra da ne stoji teza koju će možda neki potezati sljedećih dana kako Evropska unija ima različite kriterije kada su u pitanju Hrvatska i Srbija i Crna Gora. On kaže kako se Hrvatska u vrijeme kada je dobila pozitivan stav o Studiji izvodljivosti nalazila u sličnoj fazi odnosa sa Haškim sudom. Hrvatska ne bi trebala vagati odnose Unije i Srbije već se koncentrirati na vlastite probleme:

''Mislim da najgore što sebi možemo napraviti je to da gledamo što naši susjedi rade. Umjesto toga trebali bi se skoncentrirati na vlastitu situaciju.''
XS
SM
MD
LG