Dostupni linkovi

Tadić će pozvati Rugovu na razgovore


Nema podela Kosova i nema povratka na stanje pre marta 1999. godine, stav je svih strana koje će učestvovati u razgovorima o statusu Kosova i to znači da se približavamo kompromisu, rekao je Mihail Šefer, nemački diplomata i član Kontakt grupe. Šefer je istako neophodnost uključenja kosovskih Srba u institucije i podvukao:

“Zato smo sa radošću primili i dve poruke koje smo dobili od naših sagovornika iz Srbije. Prva je da će beogradske vlasti podržati i ohrabriti učešće kosovskih Srba u Radnoj grupi za decentralizaciju, takođe i u drugim radnim grupama i naposletku i institucijama. Druga poruka je da će biti podržan razgovor između Beograda i Prištine i da je predsednik Srbije Boris Tadić najavio da će pozvati predsednika Kosova Ibrahima Rugovu na razgovore u Beograd.”

Istovremeno ruski diplomata Vladimir Čižov izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici Kontakt grupe čuli jedinstven stav rukovodstva u Srbiji i državnoj zajednici i dodao da je to posebno važno u vezi sa ključnom ulogom koju će Beograd igrati u rešavanju kosovskog problema. On je odbio da govori o ishodu razgovora o statusu Kosova ali je istakao da će napredak u tom procesu zavisiti od ispunjenja standarda demokratskog društva.

“Kontakt grupa je naglasila da će implementacija standarda i buduća rešenja statusa Kosova biti bazirano na multietničnosti, punom poštovanju ljudskih prava i statusa i povratku izbeglih i raseljenih lica.”

Rešavanje statusa Kosova doprineće završavanju procesa evropske integracije Srbije i Crne Gore, rekla je Silvija Lukas, predstavnica Luksemburga kao presedavajućeg Evropske unije i podvukla:

“Mi smo u razgovororima sa vlastima u Beogradu takođe naglasili da će svako rešenje statusa Kosova biti ugrađeno u Evropsku uniju kao celinu.”
XS
SM
MD
LG