Dostupni linkovi

Šeks na čelu odbora za obilježavanje pobjede antifašističke koalicije


Predsjednik hrvatskog Sabora, Vladimir Šeks, bit će na čelu Odbora za obilježavanje šezdesete obljetnice pobjede antifašističke koalicije nad fašizmom. Odbor je formiran na današnjoj sjednici predsjedništva hrvatskog Sabora, izvijestio je Šeks. Upravo će Sabor dati najviše
članova Odbora:

''Odbor će se sastojati od Predsjedništva hrvatskog sabora. Svaki klub treba dati još jednoga predstavnika. Tri predstavnika daće Savez antifašista Hrvatske. Biti će u njemu još desetak istaknutih antifašista iz cijele Hrvatske.''

Odbor će imati do 25 članova, a zadaća mu je da osmisli aktivnosti tijekom cijele godine vezane za obljetnicu pobjede nad fašizmom. Sedmog svibnja će u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu biti središnje hrvatsko obilježavanje obljetnice pobjede nad fašizmom, gdje će uz predsjednika Mesića, u ime Sabora govoriti potpredsjednik Sabora, hadezeovac Luka Bebić.

U jesen će se temeljem inicijative Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održati i znanstveni skup posvećen šezdesetoj obljetnici pobjede nad fašizmom i završetka Drugog svjetskog rata.

Sabor je na inicijativu Socijaldemokratske partije prekinuo prošlog tjedna raspravu o prijedlogu SDP-a i Istarskog demokratskog sabora o deklaraciji povodom šezdesete obljetnice pobjede nad fašizmom, po uzoru na većinu evropskih parlamenata. Povod za prekid rasprave bili su nekontrolirani ispadi jednog nezavisnog zastupnika, koji je dvojicu aktualnih srpskih zastupnika u Saboru nazvao četnicima, a partizane ''zločinačkom organizacijom s Titom na čelu''. Radna grupa formirana nakon toga doradila je nacrt deklaracije koja bi mogla biti izglasana konsenzusom, i treba još samo uskladiti stavove sa IDS-om, najavio je Šeks:

''Ukoliko dođe do usaglašavanja te deklaracije, a ja vjerujem da će doći, sutra bi mogla biti, praktično bez ikakve rasprave, usvojena i izglasana.''

Oba prijedloga deklaracija, i socijaldemokratski i istarski, tražili su
izjednačavanje prava boraca antifašističke borbe i hrvatskih branitelja, obnovu i očuvanje antifašističkih spomenika, uvažavanje antifašističkih vrijednosti i istinito poučavanje o povijesti Drugog svejtskog rata u školama.

Kod izjednačavanja prava naglasak je bio najviše na invalidninama, koje za isti postotak kod branitelja donose mnogo više novaca, nego kod sudionika antifašističke borbe. Hadezeovci su se u raspravi slagali jedino oko isticanja i uvažavanja antifašističkih vrijednosti, ali su tražili i da se osudi zločine koji su u ime antifašizma počinjeni.

Kakav je tekst na kraju usaglašen, saznat će se sutra.
XS
SM
MD
LG