Dostupni linkovi

Spremnost albanske većine na saradnju sa srpskom zajednicom


Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je ocenio da je u poslednjih sest godina Kosovo ispunilo mnoge standarde, ali je prema njegovim recima nedostajala njihova ocena.

“Optimista sam da ispunjavamo norme, odnosno prioritetne standarde koji su znacajan element za evropske i evroatlanske integracija, kao sto su stabilnost zemlje, zastita i garancija prava manjina, reforma lokalne uprave. U ove tri tacke mogu da kazem da imamo progres. Institucije su radile na ukljucivanju manjina, tu smo imali progres i nastavljamo da radimo”, rekao je predsednik Rugova.

Zamenik sefa UNMIK-a Lari Rosin je istakao znacaj brze integracije srpske zajednice u institucijama i aktuelnim procesima na Kosovu

“Mi smo ohrabreni kretanjima koja se dogadjaju na ovom planu, sef UNMIK- je poslednji put u Beogradu imao vrlo dobre razgovore sa srpskim rukovodstvom, ali mi zelimo da vidimo da je aktivno ucesce u institucijama i procesima materijalizovano i da podvucem kao sto cinimo uvek, da su vrata otvorena, sto je postavljen, poziv je odaslan i aktivan je “, rekao je Lari Rosin.

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova, Hashim Thaqi je zatrazio vecu javnost u radu vlade Kosova na ostvarivanju standarda.

“Istovremeno mislim da ovaj proces treba da bude transparentan, treba da se ocenjuje dobro i u potrebno vreme. Sreca je da ce na osnovu medjunarodne agende to biti dobro ocenjeno, ali istovremeno treba da izrazimo uznemirenje za netransparentno angazovanje nove vlade Kosova”, rekao je Thaçi.

Veton Surroi, lider politicke partije “ORA” je istakao da merilo za razumevanje medjuetnickih odnosa je u sustini kako se vecina ponasa prema pitanjima kao sto su vladavina zakona, ekonomski razvoj i bezbednost.

“Ja mislim da mi imamo veliki pozitivni razvoj u poslednjih devet meseci. To je zato sto imamo vrlo dinamicnog sefa UNMIK-a, i to je uticalo da imamo dinamizam i u politickom sistemu,ali i u politickim partijama koje su se takodje tako ponasale”, rekao je Surroi.

Unutrasnji dijalog, koji treba da se odvija u fazama je prema misljenju lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju pocetak opstih pozitivnih kretanja na Kosovu.

Medjuetnicki dijalog i pomirenje je sada moguce posto ima spremnosti od albanske vecine i srpske zajednice da medjusobno saradjuju ocenila je predsednica Projekta za etnicke odnose Livia Plaks.

“Pomirenje medju strana moze biti blizu, ja smatram da se to vidi i od strana koje su sela na ovom stolu. Mi smo od njih zatrazili da se saradnja nastavi i u drugim oblicima. Ne mogu izaci sa konkretnim datumom, ali se nadamo da su svi svesni da vreme prolazi”, kazala ja Plaks.

Projekat za etnicke odnose od 1993 godine redovno organizuje okrugle stolove i rasprave koje se odnose na aktuelnu situaciju na Kosovu. Poslednji takav sastanak je odrzan u decembru prosle godine u Bukurestu.
XS
SM
MD
LG