Dostupni linkovi

Bošnjaci s dvije strane granice


Bajro Omeragić, poslanik u parlamentu Srbije sa liste Demokratske stranke Borisa Tadića koji je i predsjednik Liste za Sandžak, najjače političke grupacije koja okuplja bošnjake u Srbiji, kaže da će se njegova koalicija rukovoditi interesima koji su bliski stavovima Evropske Unije, a do kraja tekuće nedjelje najavio je dogovore po tom pitanju sa Pokretom za evropsku zajednicu Srbija i Crna Gora:

“Mi ćemo imati razgovor sa gospodinom Žižićem i mi ćemo najverovatnije razgovarati o tome da par naših stavova uđe u njihovu Deklaraciju, ali ono što je ključno za nas mi želimo da Srbija i Crna Gora budu ravnopravne. Ne vidimo saradnju sa bilo kojom opcijom, jer imate jedan pokret i u Beogradu, da vas podsetim. Mi nismo sarađivali sa njima jer smo videli da u ovim pokretima ima ljudi koji vide zalaganje za Srbiju i Crnu Goru, ali nipodaštavajući crnogorsku naciju i crnogorsku državnost”.

RSE: Kada će biti razgovori sa Žižićem?

OMERAGIĆ: Biće ovih dana. Nismo ugovorili tačan datum, ali ove nedelje ćemo se naći. Naš stav je da nema razloga za dalju disoluciju ove države, a moram da izrazim veliko zadovoljstvo da je i gospodin Solana u ime Evropske Unije pre neki dan to i potvrdio.

RSE: Kada je Bosna definisala svoju samostalnost Vi ste na neki način imali drugačije političko gledanje. Bili ste za tu nezavisnost.

OMERAGIĆ: Samo da Vam kažem, Crna Gora će imati pomoć Evropske Unije, stvorena je jedna demokratska atmosfera za razliku od one kakva je bila u Bosni, kada se radilo o pitanju Bosne. Danas građani u jednoj demokratskoj atmosferi, sve što građani Crne Gore budu odlučili, da imaju jednu stabilnu, ekonomski prosperitetnu, jednu državu koja će uvažavati bošnjake kao građane Crne Gore, a ne da ih ponižava momentalno kao što ih ponižava sada, to nisu evropski principi. Ja Vam kažem da je taj naš stav do sada potvrđivao gospodin Solana.

RSE: Da li to dijeli bošnjački narod na dva dijela, takve dvije ideje?

OMERAGIĆ: Pa zar crnogorski narod nije u dva dijela? Ako tako govorimo o nekoj unifikaciji onda ne treba da govorimo o političkim društvima. Kakva su to društva gde za jednu političku ideju imamo po 99%.

RSE: Da, ali u ovoj ideji je podjela po granici.

OMERAGIĆ: Nismo mi krivi što je istorijski Sandžak situiran tu gde jeste.

Orhan Šahmanović, funkcioner najjače političke partije koja okuplja bošnjake u Crnoj Gori, Bošnjačke demokratske alternative, kaže da oni najvjerovatnije neće prići nijednom pokretu:

“Bošnjaci u Crnoj Gori su vezali svoju sudbinu za Crnu Goru. Povelja to definiše i kaže da se prava manjina rješavaju u državama članicama. Sasvim je normalno da će doći i do raslojavanja u bošnjačkom nacionalnom biću, da će doći do nesuglasica između bošnjaka iz Srbije i bošnjaka iz Crne Gore. Nijesmo do sada ništa razmatrali. Nijesmo dobili ponudu nijednog pokreta. Vjerujem da ćemo biti inferiorni i prema jednom i prema drugom pokretu”.

Amer Halilović, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, institucije državne zajednice sa sjedištem u Rožajama:

“Bošnjaci i u Srbiji i u Crnoj Gori treba da zastupaju prvenstveno svoj interes, a njihov interes je sve ono što Evropska Unija i međunarodna zajednica budu preferirali da su uslovi za ulazak u Evropsku Uniju”.
XS
SM
MD
LG