Dostupni linkovi

Proces saradnje SCG sa Hagom mora biti završen


Saradnja Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom neverovatno je napredovala od moje poslednje posete, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem i dodao da je saradnja Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine u transferu optuženih za ratne zločine otvorila novi put za obe zemlje. On je izrazio uverenje da će dve zemlje paralelno ići ka evropskim integracijama ali i naglasio da je uslov za to da saradnja sa Tribunalom bude okončana.

“Kada je u pitanju Tribunal moram da kažem da je taj proces počeo i da je za to bila potrebna velika politička hrabrost i liderstvo najvišeg nivoa. Ne samo da je ovaj proces počeo nego se on i ubrzava. S tim u vezi moram da istaknem da saradnja sa Tribunalom mora biti završena i da ona neće biti okončana sve dok se u Tribunalu ne nađu svi optuženi uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića.“

Ministrar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, ocenio je da je državna zajednica napravila značajan korak u saradnji sa Haškim tribunalom koji znači punu opredeljenost da se haška prepreka u celini otkloni na puta ka evropskim integracijama i naglasio da će u tom slučaju svi rokovi za puno uključenje u Evropsku uniju biti mnogo kraći.

“Posle čega se i Srbiji i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini širom otvaraju vrata i Partnerstva za mir i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.”

Nakon razgovora Ešdauna i predsednika Srbije Borisa Tadića zaključeno je da je Republika Srpska učinila značajan napredak u procesu reformi naročito u saradnji sa Haškim tribunalom. U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije navodi se da ta saradnja mora da se nastavi i bude ispunjena do kraja.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica, tokom razgovora sa Pedijem Ešdaunom, istakao je da postoji veoma dobra saradnja sa Republikom Srpskom u vezi ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu i dodao da će ta saradnja biti nastavljena, ističe se u saopštenju Vlade Srbije.

Istovremeno, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun u razgovoru sa ovdašnjim zvaničnicima rekao je da nijedna od predstojećih reformi u Bosni i Hercegovini nije usmerena na ugrožavanje statusa Republike Srpske koji je definisan Dejtonskim sporazumom.
XS
SM
MD
LG