Dostupni linkovi

O Čovićevim nasljedniku nakon plenarne sjednice Parlamenta BiH


Pojedini mediji u BiH pišu o tajnome sastanku državnih dužnosnika iz reda hrvatskoga naroda u BiH, odnosno Hrvatske demokratske zajednice, na kojemu bi se trebao izabrati nasljednik smijenjenoga člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića. No, glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice BiH, Pero Pavlović, takve natpise demantira:

“Ne radi se ni o kakvom tajnom sastanku, niti o bilo kakvom spektakularnom sastanku. Radi se, naime, o nečemo što je uobičajeno kada su u pitanju članovi HDZ-a, a koji obnašaju određene dužnosti bilo u parlamentu, bilo u nekom drugom tijelu na razini Federacije ili države.”

On ističe, a nakon konzultacija sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH, Barišom Čolakom, da su aktualna pitanja na političkoj sceni BiH, nakon posljednjih odluka Visokoga predstavnika, povod sastanku:

“Ono što u ovom trenutku inzistiramo i na čemu će naši zastupnici poraditi to je da se vrlo brzo sazove plenarna sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH i da na tragu našeg zaključka na toj plenarnoj sjednici progovorimo o onome što mi smatramo da u ovome trenutku uistinu treba dobiti dimenziju rasprave na Parlamentu, a to je da li u ovoj državi ima kršenja ustava, zakona i tome slično. Dakle, o eventualnom nasljedniku dr. Čovića niti na večerašnjem sastanku, niti prije nego što se održi plenarno zasjedanje oba doma, a nakon toga svakako će Predsjedništvo pravodobno odlučiti o budućim potezima.”

Isti stav iznosi i izaslanik u Domu naroda bh. parlamenta, Anto Spajić:

“Predsjedništvo HDZ-a BiH je kompetentno u politici HDZ-a da donosi prijedloge i raspravlja o toj temi.”

No, kako je za sutra zakazana redovita sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, moguće je da predstavnici neke od stranaka u Parlamentu zatraže očitovanje Hrvatske demokratske zajednice o popunjavanju krnjeg kolektivnog šefa države. Glasnogovornika Hrvatske demokratske zajednice BiH, Peru Pavlovića, upitali smo što će biti odgovor na takav zahtjev:

“Pa gledajte, pravo je svake političke stranke da progovori o tome, jer držimo kako uistinu imamo, pa mi smo to i kazali u svom zaključku, ustavnu krizu na sceni i zato tražimo zasjedanje da netko odgovori na pitanje, ali ne netko - nego oni koji su na određen način i najodgovorniji u ovoj državi. Trebamo dati na dignitetu parlamentu ove države. Ukoliko određene političke stranke ili njihovi zastupnici budu potencirali takvo jedno pitanje, mi ćemo vrlo jasno kazati i pozvati se na one naše zaključke koje imamo sa sjednice predsjedništva. Vjerujemo da će predstavnici drugih politčkih stranaka uvažiti naša traženja.”

I šef Kluba HDZ-a u Zastupničkome domu bh. parlamenta, Vinko Zorić, ističe da Klub nema namjeru na sutrašnjoj sjednici raspravljati o Čovićevom nasljedniku. Sukladno tomu, sarajevski sastanak palamentaraca iz reda hrvatskoga naroda prilika je, kaže Zorić, da predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Bariša Čolak, upozna zastupnike i izaslanike o svemu prije no što predsjedništvo stranke donese bilo kakvu odluku:

“Ako predsjednik ili naša stranka misle da to treba napraviti na sutrašnoj sjednici, nikakav problem neće biti našega kluba, ali isto tako, ako naša stranka odluči da to treba napraviti na nekoj od slijedećih sjednica. Dapače, ja bih volio - da me i vi i svi ne ostali ne pitate stalno kad će to biti - da stranka zauzme svoj stav. Mislim da bi to trebalo što prije napraviti zbog rada samog Predsjedništva, jer, evo, iskreno ću vam kazati, nije meni baš drago kad vidim, a treba voditi međunarodne aktivnosti, da to vode dva člana Predsjedništva, a ne i predstavnik hrvatskoga naroda.”

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH kažu da u Zastupničkome domu Parlamenta BiH ova stranka ima pet svojih zastupnika, te da su oni u jednakopravnoj poziciji kada se raspravlja o eventualnom nasljedniku smijenjenoga člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića. Tih pet zastupnika su: Ruža Sopta, Martin Raguž, Vinko Zorić, Ivo Miro Jović, te Filip Andrić. No, niti o navedenim imenima, ili možda nekom sasvim drugom, neće biti govora sve dok se ne održi plenarna sjednica oba doma Parlamenta BiH, izričiti je stav Hrvatske demokratske zajednice BiH.
XS
SM
MD
LG