Dostupni linkovi

Slučaj nepoželjnog ambasadora


Ostvarili ste najviše što ste u danim prilikama mogli u odnosu dviju zemalja, kazao je hrvatski predsjednik Stipe Mesić bosanskohercegovačkom veleposlaniku na odlasku Zlatku Dizdareviću. Odnosi dviju zemalja razvijaju se na zadovoljavajući način, ocijenio je Mesić, povremeno ima problema i zastoja, ali oni nisu i ne smiju biti osnovno obilježje odnosa Sarajeva i Zagreba:

„Mi smo susjedi, mi imamo mnogo zajedničkih potreba i interesa, ne na posljednjem mjestu prevladavanje hipoteke nedavnih ratova i suočavanje s istinom o svemu što se u tim ratovima i događalo. Stvar je u prvom redu političke volje i na jednoj i drugoj strani da ostvarenje tih interesa stavimo u prvi plan i da problemima ne dozvolimo da to dugoročno ometaju.“

Bosna i Hercegovina je domovina Hrvata koji u njoj žive. Hrvatska će im biti od pomoći, ali im nije rezervna domovina, poručio je hrvatski predsjednik. Odlikujući veleposlanika Dizdarevića visokim odličjem – Redom kneza Branimira s ogrlicom – on je izrazio nadu da će Sarajevo ubrzo imenovati novog veleposlanika koji će u Hrvatskoj biti dobrodošao, baš kako je bio Dizdarević.

Podsjetimo, Branko Kesić, kojeg je službeno Sarajevo predložilo za Dizdarevićevog nasljednika, nije dobio agreman Zagreba, jer je, kako nam je rečeno, na relevantnom mjestu u prvoj polovici devedesetih radio u instituciji odgovornoj za istjerivanje banjalučkih Hrvata iz njihovih stanova. Zamoljen da komentira koliko dugo odnosi dviju zemalja mogu biti na razini otpravnika poslova, Dizdarević je kazao kako zbog specifičnih odnosa ne bi bilo normalno da takav odnos traje dulje nego što je neophodno:

„Lično mislim da je tri dana najviše što bismo trebali imati. Nismo imali takvo iskustvo i teško je nagađati. Mislim da bi Bosna i Hercegovina trebala u najkraćem mogućem roku da odreagira na datu situaciju, a ne sumnjam da će Hrvatska onda po jednom skraćenom postupku vjerovatno ubrzano dati svoj pristanak i onda se to svodi, u tehničkom smislu, recimo na najviše mjesec dana.“

* * * * *

Zašto Zagreb odbija agremane za novoimenovanog ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, Branka Kesića? U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Borislava Paravca, smatraju kako je odbijanje Hrvatske “osmišljena pojava”, te da se radi o kompromitiranju srpskih kadrova.


Republika Hrvatska nije odobrila agreman za Branka Kesića, koga je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prije četiri mjeseca imenovalo za novog bh. ambasadora u susjednoj državi.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH kažu kako još nisu zvanično dobili informaciju iz Hrvatske o odbijanju agremana, ali da za to zapravo i nema potrebe. Prema riječima vršioca dužnosti sekretara u Ministarstvu, Adnana Hadžikapetanovića, procedura za davanje agremana je 60 dana. Iako su bh. mediji već u nekoliko navrata objavili razloge zbog kojih Kesić najverovatnije neće dobiti agreman za ambasadora, Hadžikapetanović kaže da u Ministarstvu vanjskih poslova zvanično ne raspolažu informacijama zbog čega je nesuđeni ambasador odbijen.

Branko Kesić za naš radio o svemu kaže:

“Ne bih ništa komentarisao, jer mi još uvijek nemamo nikakav definitivan stav po pitanju tih agremana, tako da ja nemam još nikakvu zvaničnu informaciju oko toga.”

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Borislava Paravca, smatraju kako je odbijanje Hrvatske o davanju agremana “osmišljena pojava”, te da se radi o kompromitiranju srpskih kadrova, ne samo za ambasadore već i za druge značajne funkcije. Savjetnik predsjedavajućeg Paravca, Drago Vuković:

“Kompromitacija ljudi po nekim principima pripadnosti i nekim ulogama u prošlosti je jako loša za budućnost BiH, i to, po pravilu, samo u najvećem dijelu jednog naroda, dakle srpskog naroda.”

Na naše pitanje kako komentariše nedavnu izjavu ministra vanjskih poslova, Mladena Ivanića, da BiH treba Hrvatskoj odgovoriti istom mjerom, vršilac dužnosti sekretara u Ministarstvu, Adnan Hadžikapetanović, odgovara:

“Tu sam izjavu čitao u štampi, ali ne vidim razloga da se tako nešto desi. Možda je ta izjava bila isprovocirana od strane nekih novinara ili medija?”

Branko Kesić, koji je do sada obnašao dužnost savjetnika pri ambasadi BiH u Rimu, u razdoblju od 1991. do 1996. bio je predsjednik Upravnog odbora za izgradnju Banje Luke, u isto vrijeme kada su se u ovom gradu rušile džamije. Prema pisanju hrvatskih i bosanskohercegovačkih medija, na njegovu prošlost prva je upozorila skupina prognanih banjalučkih Hrvata, koji svjedoče da je baš Kesić hiljadama Hrvata i Bošnjaka u Banjoj Luci nasilno oduzeo stanove:

“Ma kakvi, to nema veze mislim. To apsolutno nema veze. To je toliko lako provjereno ovdje. Evo, tu postoji Zavod za izgradnju gdje sam ja radio, može svako da provjeri.”

Iako su u BiH stizali signali iz Hrvatske kako je Kesić nepoželjan kao ambasador u Hrvatskoj, vlasti BiH su insistirale na njegovom imenovanju. Predsjedništvo BiH je dosadašnjem ambasadoru u Zagrebu, Zlatku Dizdareviću, triput produžavalo mandat na po mjesec dana. Dizdarević se u Sarajevo vraća 15. aprila, a do imenovanja novog ambasadora, ovu dužnost u Hrvatskoj će obavljati, kao otpravnik poslova, Milan Križanović.
XS
SM
MD
LG