Dostupni linkovi

Korak ka ulasku Srba u institucije


Odluka da se “Srpska lista za Kosovo i Metohiju” ukljuci u rad Radne grupe za decentralizaciju vlasti predstavlja korak ka ukljucenju u institucije Kosova, izjavio je za nas radio Randjel Nojkic, predstavnik te liste, isticuci kako je do konacne odluke neophodno garantovati sprovodjenje Ustavnog okvira. Srpska lista je takvu odluku donela nakon konsultacija sa zvanicnim Beogradom. Nojkic kaze kako od delovanja radne grupe za decentralizaciju Kosova zavisi dalji nastup Srpske liste:

“To jeste korak ka ukljucenju u institucije sistema, ali takodje mi cemo da odrzimo jos neke dodatne sastanke u Pristini koji ce dati garancije da se nece vratiti vreme od pre tri godine, kada Srbi u tim privremenim institucijama nisu mogli nista da ucine, nisu mogli da pokusaju da interese svoje zajednice postave na najvise mesto, znaci u parlamentu”.

Civilna administracija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) pozdravila je odluku Srpske liste da se ukljuci u rad Radne grupe za decentralizaciju. UNMIK, kaze portparol medjunarodne administracije Marsija Pul (Marcia Poole), ocekuje da srpski predstavnici imaju pozitivnu ulogu u proceima na Kosovu:

“Kao sto je sef UNMIKa vise puta isticao, mi zelimo da se Srbi konstruktivno angazuju u institucijama Kosova, na opstinskom i centralnom nivou, kao i u radnim grupama za dijalog izmedju Pristine i Beograda”, kaze Pul.

Portparol UNMIKa istice kako ce dobrobit od ucesca u institucijama imati sama Srpska lista.

Prema recima Nojkica ucesce Srpske liste u radnoj grupi za decentralizaciju treba da pomogne resavanju problema srpske zajednice, stoga to predstavlja test za Srbe, medjunarodnu zajednicu, institucije Kosova i Beograd. Medjutim pre konacne odluka oko ulaska u skupstinu i vladu, pored dodatnih konsultacija sa vlastima u Srbiji, Srpska lista ce traziti garancije od predstavnika medjunarodne zajednice i privremenih institucija. Tako ce zvanicnici Srpske liste, koja bojkotuje rad parlamenta i vlade, od predstavnika Kontakt grupe na predstojecem sastanku u Pristini, zatraziti garancije da ce se na Kosovu postovati demokratska nacela:

“Kontakt grupi zelimo da ukazemo na sve probleme koje smo imali, deo tih problema oni odlicno znaju, ali nase najnovije namere cemo saopstiti direktno na sastanku. Takodje cemo traziti garanciju da se ne dozvoli nikakva diskriminacija ili nekakvo drugo omalovazavanje. Prema tome ove je jedan veliki test za sve, kako za Srbe tako za medjunarodnu zajednicu, privremene institucije i za Beograd”.

S druge strane, Marsija Pul istice da institucije Kosova funkcionisu u skladu sa demokratskim pravilima:

“Sve sto se desilo u poslednje vreme, izbor vlade, rad skupstine, uradjeno je u potpunoj saglasnosti sa Ustavnim okvirom, tako da za sada nema razloga da verujemo kako je to razlog neucesca Srba u radnim grupama”, kaze Pul.
XS
SM
MD
LG