Dostupni linkovi

Potraga za Pavkovićem bez rezultata


Nema službenih informacija kako od Vlade tako i od policije kako napreduje istraga i gde se nalazi general Nebojša Pavković. Izvesno je, ako je suditi prema izjavi advokata Ljubiše Živadinovića, pravnog zastupnika ovog haškog optuženika, da policija intezivno pokušava da utvrdi gde se Pavković nalazi.

“Nije bilo nikavih kontakata ali ono što je najgore počeli su da sa nekim postupcima maltretiraju porodicu. Evo sad mi je javila ćerka od Pavkovića da je dobila otkaz sa posla tako da već to prelazi neke granice i humanosti i da ne upotrebim neki teži izraz.”

Na pitanje da li će pokušati da uspostavi kontakt sa svojim klijentom i šta bi mu sugerisao, advokat Ljubomir Živadinović kaže:

“Pa ne mogu da pokušam kad ne znam ni gde je, na kojoj adresi na kom telefonu, tako da ostaje samo da se on samo meni javi.”

Neki beogradski mediji preneli su vest da su u potragu za Pavkovićem uključeni i haški istražitelji. Portparol Tužilaštva Flores Artman je za naš program rekla da Haški sud nema svoju policiju i da očekuje da zemlje bivše Jugoslavije sarađuju sa Tribunalom u skladu sa potpisanim međunarodnim dokumentima.

“Haški tribunal je osnovan na taj način da zahteva potpunu saradnju od strane države zato što nema sopstvenu policiju da asistira u poslu koji policija vrši. U normalnim okolnostima to rade lokalne policije umesto policije koju bi imao Haški tribunal. Tako da u tom smilu Haški tribunal ako dođe do bilo koje informacije vezane za begunce, kao što je bio slučaj u više navrata u prošlosti, i još ćemo ih davati, ali dužnost je ne neki izmišljeni kauboji da to urade, nego je policija u Srbiji ta koja treba da radi.”

Načelnik Generalštaba Vojska Srbije i Crne Gore general Dragan Paskaš nije želeo da komentariše nedavne izjave šefa diplomatije Vuka Draškovića da bezbednosne strukture, između ostalih i vojne, znaju gde se nalaze odbegli haški optuženici, među kojima i general Ratko Mladić.

Paskaš je kazao da je bezbednosno-informativna delatnost vojske u skadu sa najnovijim reformama, u domenu Ministarstva odbrane i da se eventualni odgovor na takva i slična pitanja moraju potražiti kod ministra odbrane. Sam Prvoslav Davinić ranije je više puta demantovao da se Mladić nalazi u vojnim objektima, i da vojne službe bezbednosti znaju gde se on krije.
XS
SM
MD
LG