Dostupni linkovi

Hitno rešiti status Kosova


Kosovo treba da izgradi stabilan sistem samoupravljanja, smanjujuci zavisnost od medjunarodne zajednice, a NATO ce putem partnerstva biti prisutan na Kosovu, izjavio je u Pristini Dzejmi Sea, asistent generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse. Govoreci pred studentima Univerziteta u Pristini Dzejmi Sea je ocenio da je potrebno hitno resiti status Kosova:

“Narod Kosova ne sme da nastavi da zivi u beskonacnoj neizvesnosti na strateski nicijoj zemlji, gde taj narod nema medjunarodno priznat indetitet, cak ni pasose za slobodno putovanje”, kaze Sea.

Dzejmi Sea je bio portparol NATOa tokom intervencije Alijanse protiv srpskih snaga 1999. godine. Prema njegovim recima da bi kampanja NATOa imala svoje opravdanje, potrebno je dokazati da je Severnoatlantski voni savez intervenisao ne samo da zaustavi etnicko ciscenje, vec da je omogucio uspostavljanje stabilne multietnicke demokratije, sto bi predstavljalo veliku pobedu principa humanitarne intervencije. Sea kaze kako je medjunarodna zajednica shvatila da se bez resenja statusa Kosova nece resiti niciji status u regionu. Sea istice kako se u definisanju buduceg statusa Kosova ne sme ici protiv volje 90 odsto stanovnistva Kosova. On medjutim upozorava kako trenutna nezavisnost nije resenje za sve probleme:

“Nezavisnost nije jedino resenje svih problema, stoga je potrebno uspostaviti sistem samoupravljanja, koji ce omoguciti Kosovarima da sami resavaju svoje probleme”, kaze zvanicnik NATOa”.

Dzejmi Sea kaze kako je na putu ka resenju konacnog statusa neophodno preneti ovlascenja na kosovske institucije, dok pitanje bezbednosti treba da ostane u nadleznosti NATOa. Sea ocenjuje da je potrebno izgraditi partnerstvo izmedju NATO i Kosova.

Komandant NATO snaga na Kosovu general Iv de Kermabon (Yves De Kermabon) kaze da se na Kosovu radi na jacanju bezbednosti:

“Mi smo u situaciji koja vodi ka jednom drugacijom prisustvu medjunarodne zajednice, ja sada vec sanjam o mirnom Kosovu, bez trupa NATOa”, kaze general Kermabon, ocenjujuci bezbednosnu situaciju stabilnom.

S druge strane Veton Suroi (Surroi), predsednik opozicione stranke “Ora”, govorio je o visestrukoj ulozi NATOa na Kosovu i u regionu:

“Da nije bilo NATO-a narod Kosova bi bio raseljen po svetu, to bi bio narod emigranata”, kaze Suroi, dodajuci da je nakon intervencije NATO po prvi put u istoriji garantovao stvaranje drzave i regionalniu stabilnost.
XS
SM
MD
LG