Dostupni linkovi

Radikali (ponovo) odlučuju


Isto kao što su bili presudni za formiranje manjinske vlade Srbije, glasovi poslanika Socijalističke partije Srbije odlučiće o daljem opstanku kabineta Vojislava Koštunice. Jer iako će inicijativu Srpske radikalne stranke o izglasavanju nepoverenja Vladi podržati poslanici Demokratske stranke, a barem se takav utisak stiče nakon stranačke konferencije za novinare demokrata, ipak ne postoji dovoljan broj poslanika za rušenje Vlade. A i motivi onih koji su u tome saglasni potpuno su različiti. Naime, Srpska radikalna stranka podnela je zahteve za izglasavanje nepoverenja Vladi zbog toga što tvrdi da general Sreten Lukić nije dobrovljno otišao u Haški tribunal, već da je izručen. Demokratska stranka pak iako se zalaže za izručenje Haškom tribunalu smatra da je Srbiji potrebna nova Vlada, a nakon izlaganja potpredsednika DS Dušana Petrovića, zaključak je da demokrate neće podržati Vladu u parlamentu.

“Demokratska stranka smatra da Vlada ne funkcioniše dobro i da nevezano da povod oko glasanja za poverenje Vladi, za Srbiju je dobro da dobije novu Vladu.”

Gospodine Petroviću, možete li ipak konkretno da nam odgovorite na pitanje, da li će poslanici DS glasati za nepoverenje Vlade ili ne?

“Ja mislim da sam bio više nego jasan.”

Moželi te da budete još jasniji, da odgovorite sa da ili ne.

“Ne vidim šta bi to moglo da se desi do trenutka kada bude obavljeno glasanje o poverenje u Vladi da bi Demokratska stranka promenila svoje stanovište. Kao opozicija Demokratska stranka smatra da Srbija treba da dobije novu Vladu.”

No ni glasovi radikala i demokrata nisu dovoljni da bi ugrozili dalji opstanak Vlade Srbije. Socijalistička partija Srbije čiji su lideri nebrojeno puta ponovili da će uskratiti podršku manjinskoj Vladi ukoliko bude izručenja Haškom tribunalu, za sada su samo tražili dodatna pojašnjenja oko odlaska generala Lukića. Ivica Dačić, predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, kaže za naš program da se odluka o ukraćivanju podrške Vladi ne donosi preko noći.

“I u tom smislu ćemo pratiti i sve ono što se dešava vezano za izjave generala Lukića u Hagu i naravno pratićemo i sve ostale događaje vezano i oko generala Pavkovića. Očigledno je da je Vlada Republike Srbije formirana uz podršku Socijalističke partije Srbije. Znači, danas je apsolutno irelevantna bilo kakva druga i tuđa inicijativa za rušenje te vlade. Naša odluka da dalje ne podržavamo Vladu biće dovoljna za pad te vlade. Za nas je relevantno šta se u stvari desilo ovih nekoliko dana u Srbiji.”

Na drugoj strani, s vremena na vreme, aktuelizuje se i priča o ulasku Demokratske stranke u Vladu čime bi bila formiranja većinska Vlada te bi tako podrška socijalista bila nepotrebna čime bi se premijer rešio i njihovog uslovljavanja oko neisporučenja haških optuženika. Ta priča aktuelizovana je izjavom funkcionera vladajuće G 17 Plus Čedomira Antića prenetoj u novosadskom Dnevniku da premijer Vojislav Koštunica podržava ulazak Demokratske stranke u Vladu nakon dobijanje pozitivne ocene Studije izvodljivosti. Međutim, ubrzo je šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima demantovao tako nešto rekavši da je to apsolutna neistina. A Čedomir Antić, funkcioner G 17 Plus u izjavi za naš radio pojašnjava da velike promene koje čekaju zemlju pre svega kada je reč o Kosovu i Metohiji i novom ustavu Srbije ne mogu bez većinske Vlade.

“To ne znači da će Vladi pasti, Vlada je vrlo stabilna. Ona može da padne samo ako to odluče članice vladajuće koaolicije. E, sad na osnovu čega sam ja zaključio da je gospodin Koštunica spreman da podrži DS u Vladu. Nisam ja naravno rekao da to on želi, ali sam procenio da je on za to spreman. Prvo, takav je bio stav prošle godine u toku pregovora sa DS. Sa druge strane vidim da na nivou Beograda koalicija DS i DSS živi. Demokratska stranka ako zaista bude glasala po haškom pitanju protiv Vlade ona je time dokazala da je nereformska i promiloševićevka partija i ona time neće naneti štetu Srbiji, ona će time naneti štetu sebi zato što će se na sledećim izborima ponovo boriti za cenzus.”

No, čini se da demokatama se ne ulazi u Vladu. Dušan Petrović, potpredsednik Demokratske stranke o ideji G 17 Plus:

“U Titanik nije poželjno ući ni kada vam ponude najbolju sobu na tom brodu. Dakle, po oceni Demokratske stranke ovoj i ovakoj Vladi zaiste nije moguće pomoći i zbog toga Demokratska stranka neće ući u Vladu Republike Srbije.”

A u odgovoru na odgovor, Čedomir Antić iz G 17 Plus:

“Prvo moraju malo da se raspitaju o tome kakav je Titanika bio brod. Titanik dok je plovio bio je jedan od najboljih i najlepših brodova na svetu. Nijedan brod ne bi preživo udarac onako u ledenu santu.”

Dakle, bez obzira na to da li će se uopšte raspravljati o poverenju Vlade u parlamentu reklo bi se da ovime svi dobijaju ponešto. Počevši od stranačke promocije do daljeg opstanka na vlasti i uz vlast, a čiji se efekti takođe ne mogu zanemariti.
XS
SM
MD
LG