Dostupni linkovi

Lukić odgodio izjašnjavanje o krivici


Lukić je danas zatražio da se o optužnici, koja ga po četiri tačke tereti za zločine protiv čovječnosti nad kosovskim civilima, izjasni za 30 dana, na šta ima pravo po pravilima Tribunala.

Zajedno sa još trojicom vojnih i policijskih generala - Nebojšom Pavkovićem, Vladimirom Lazarevićem i Vlastimirom Đorđevićem – Lukić je optužen za nasilno premještanje i deportaciju oko 800.000 albanskih civila, ubistvo stotina albanskih civila koja su počinile snage SRJ i Srbije, seksualne napade i nasumično uništavanje ili oštećivanje albanskih vjerskih objekata. Lazarević se u februaru dobrovoljno predao Tribunalu, a Pavković i Đorđević su još uvijek u bjekstvu.

Lukić je izrazio zadovoljstvo ljekarskim nadzorom koji ima u pritvoru Tribunala. Na pitanje sudije da li želi nešto da kaže, on je odgovorio da je zadovoljan medicinskim nadzorom i da će ga sutra pregledati kardiolog.

Tužilac Tom Hannis je kazao da je podnio zahtjev za objedinjavanje procesa protiv Lukića, Lazarevića i Pavkovića, sa sudjenjem Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću i Dragoljubu Ojdaniću.

* * * * *

Nakon dvonedjeljne pauze, danas je u Haagu nastavljeno suđenje nekadašnjem srbijanskom i jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.


Svjedočenjem bivše istražne sutkinje iz Prištine, Danice Marinković, koje je započelo još prije dvonedjeljne pauze u ovom postupku, danas je nastavljeno suđenje nekadašnjem srbijanskom i jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koga optužnica po više od 60 inkriminacija tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja rata i kršenje Ženevskih konvencija.

U glavnom ispitivanju, Marinkovićeva je svjedočila o istragama i suđenjima za ratne zločine koje su beogradske vlasti pokrenule na Kosovu 1999. godine, kao i o masakru u Račku, koji je bio presudan za pokretanje zapadne vojne intervencije protiv Beograda. Marinkovićeva je kazala da su se prema njenim nalazima u Račku sukobile snage SRJ sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, odnosno da masakra kosovskih civila nije bilo.

Tužilac Geoffrey Nice je pokušao dovesti u pitanje kredibilitet svjedoka, odnosno njene istrage o Račku. Nice je, naime, tvrdio da su svjedoci koji se spominju u istrazi Marinkovićeve svoj iskaz dali pod prinudom.

U dokaznom postupku odbrane do sada je iskaz dalo 27 svjedoka. Dokazni postupak Tužilaštva trajao je dvije godine, tokom kojih je svjedočilo oko 300 osoba.
XS
SM
MD
LG