Dostupni linkovi

Prodaja polovine Crne Gore


"Predstavnici crnogorske Vlade i ruske kompanije "Rusal" su, otklanjanjem ključnih spornih pitanja, stvorili preduslove za realizaciju prodaje većinskog paketa akcija podgoričkog Kombinata aluminijuma", saopšteno je sinoć iz Vladinog biroa za odnose s javnosću.

Ruski multimilijarder Oleg Deripaska doputovao je juče u Podgoricu i prema pisanju podgoričkog dnevnika "Vijesti", iza zatvorenih vrata, sa crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem dogovorio detalje o prodaji 65 i po odsto akcija Kombinata i blizu 32 odsto nikšićkih "Rudnika boksita", što je iz crnogorske Vlade naknadno i potvrdjeno.
Danas nije bilo moguće dobiti dodatne zvanične informacije o postignutom napretku u pregovorima. Veselin Vukotić, potpredsjednik Savjeta za privatizaciju nam je rekao da se nalazi van Crne Gore te da ne raspolaže nikakvim saznanjima, kao ni Mihailo Banjević, predsjednik Borda direktora "Kombinata", koji nam je rekao da mu je poznato samo ono što su mediji objavili.

Branko Vujović, član Savjeta za privatizaciju nije odgovarao na naše pozive, a pokušaji da dobijemo izjavu Dragana Brkovića, vlasnika podgoričke "Vektre", koja je jedan od najvećih povjerilaca "Kombinata", takodje nijesu bili uspješni.

Nebojša Medojević, izvršni direktor Grupe za promjene, smatra da je crnogorski premijer Milo Djukanović, u finalni dogovor oko prodaje Kombinata vjerovatno uključio neku vrstu odstupnice sa aspekta njegove lične bezbjednosti i destinacije za bavljenje biznisom po povlačenju iz politike, te da će u narednom periodu biti naročito zanimljivo pratiti dešavanja izmedju domaćih lobija čiji se interesi ukrštaju u sferi uticaja Kombinata aluminijuma:

"To što se oni po kafanama susreću sa ljudima koji se oslovljavaju nadimcima, može samo pokazati na koje je niske grane Crna Gora pala, jer to da oni prodaju svoje privatne firme – to nas ne bi interesovalo. Ali, činjenica da oni ulaze u prodaju polovine Crne Gore i da od toga nema nikakve informacije za gradjane, to mora sve da nas zabrine."

Imajući u vidu činjenicu da Medjunarodni monetarni fond insistira na cijeni struje navedenoj u Strategiji privatizacije KAP-a, Medojević je danas ocijenio da će žrtva postignutog dogovora biti životna sredina, odnosno, da se prostor za kompromis sa Rusima najvjerovatnije pronašao u smanjenju zahtjeva za ekološki program.

"Grupa za promjene od sjutra počinje skupljanje potpisa za skupštinsku deklaraciju za ekološku zaštitu Zete, Skadarskog jezera i šireg područja Podgorice", najavio je Medojević:

"Mi ne možemo spriječiti ovu privatizaciju, ali kad dodjemo na vlast, prvo što ćemo uraditi biće pokretanje postupka revizije."

Podsjetimo, na tender za prodaju većinskog dijela najznačajnijeg crnogorskog preduzeća, podgoričkog "Kombinata aluminijuma" javio se samo jedan potencijalni investitor - ruska kompanija "Rusal", koja je ponudila da preuzme 65 posto akcija podgoričkog "Kombinata" koji godišnje proizvodi oko 120 hiljada tona aluminijuma i fabrike prerade za 48,5 miliona eura, uz investicije od 55 miliona.
Tokom pregovora, kao sporna, pokazala se namjera "Rusal"-a da KAP-om upravlja njegova kiparska kompanija Salamon, za koju nijesu date stopostotne garancije, zatim minimalna cijena struje definisana strategijom i ekološki program.

Nacrtom ruske ponude nije preciziran ni plan investicija za pogone prerade.

Privatizaciju "Kombinata aluminijuma", od početka su pratile brojne kontroverze, optužbe i zahtjevi za privremenom obustavom procesa.
Na meti kritičara su bile: preniska garantovana cijena električne energije, nelimitiranost eksploatacije rudnika boksita, odsustvo obaveze prema domaćim preradjivačkim kapacitetima i prije svega - nerealno visoki dugovi "Kombinata" od, po nekim procjenama 110 miliona, koji su navodno naduvani ugovorima štetnim po "Kombinat", a u korist najvećih povjerilaca KAP-a: podgoričke Vektre, švajcarskog "Glenkor"-a i londonske "Standard" banke.

Tenderom se od strateškog investitora zahtijevalo najmanje tri godine iskustva u proizvodnji primarnog aluminijuma i to najmanje 120 hiljada tona godišnje ili da ga prodaje za 165 miliona eura, a od finansijskog: odgovarajuća tehnička ekspertiza i znanje za upravljanje fondovima vrijednim najmanje 300 miliona eura.

Inače, "Rusal"-ova kompanija-kćer: "Salamon enterprajzis", je ponudila i 2 miliona eura za 32 odsto akcija nikšićkih "Rudnika boksita", uz obavezu da investira još 4 miliona eura u narednih 5 godina.
U medjuvremenu je saopšteno da je ponudjeno i 26 američkih dolara po toni boksita koji će biti isporučivan "Kombinatu aluminijuma".
Ponuda je u javnosti ocijenjena kao "ponižavajuce niska", o čemu svjedoči i činjenica da je brokersko-dilerska kuća "Monte Adria" za oko 2,2 miliona eura krajem prošle godine kupila 24 odsto akcija "Rudnika boksita".

"Monte Adria" je više od 80 odsto akcija kupila po cijeni od 3 eura, i po toj cijeni bi 32 odsto državnih akcija na berzi koštalo 3 miliona eura, ili milion eura više vise nego što je "Rusal" ponudio u gotovini.
Iz Tenderske komisija je najavljeno da će se o ponudi izjasniti tek nakon detaljne analize ponude, a uprava "Rudnika" otvoreno izražava nezadovoljstvo pristiglom ponudom.

Veselin Grbović, predsjednik Borda direktora "Rudnika boksita":

"Ponuda koju je poslao ruski partner nije nimalo zadovoljavajuća za nas. To se prije svega odnosi na: investicije, socijalni program i koncesije."

Prema pisanju štampe, Djukanović i Deripaska su dogovor proslavili, u jednom od podgoričkih kafea, zajedno sa svojim pratiocima, ambasadorom SCG u Moskvi Milanom Roćenom, Zoranom Bećirovićem crnogorskim biznismenom sa poslovnim vezama u Moskvi, koji važi za "Rusal"-ovog lobistu u Crnoj Gori.

Bećirović je povezan i sa firmama Midlend risorsiz i Bepler end Džejkobson, koje su uz dosta kontroverzi kupile nikšićku Željezaru, budvanski hotel "Avala" i kolašinski hotel "Bjelasica". U slavlju su učestvovali i šefovi pregovaračkih timova Vlade i "Rusal"-a: Branimir Gvozdenović i Jakov Ickov.

Kao poseban kuriozitet ostaće zabilježeno da je (kako ga dio crnogorske stampe naziva - ruski oligarh) Oleg Deripaska, u Podgoricu doputovao svojim luksuznim avionom "gulfstream", koji spada medju najbolje u biznis klasi, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 40 miliona eura, što je tek nešto manje od sume ponudjene za većinsko vlasništvo "Kombinata aluminijuma" koji predstavlja polovinu crnogorske privrede.
XS
SM
MD
LG