Dostupni linkovi

Vlada bez konačnog stava o saradnji sa Tribunalom


Vijeće ministara BiH razmatralo je zakon o suradnji sa Haškim sudom, no konačnoga stava nema. Ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić, ne ulazeći u detalje, kazao je da sadržaj zakona nije sporan, ali da treba izvršiti određene tehničke dopune.

Bez konačna stava Vijeće minstara BiH je i o zahtjevu Parlamenta BiH da se formira povjerenstvo koje bi ispitalo navode o zločinima koji su se dogodili u Sarajevu.

Ministar Mladen Ivanić kaže:

“Otvorila se rasprava o realizaciji zaključka Parlamenta da se formira komisija čiji je puni naziv komisija za ispitivanje stradanja Bošnjaka, Hrvata, Srba, Jevreja i ostalih u Sarajevu. Predsjedavajući Savjeta ministara je uzeo na sebe da će još konsultovati Predstavnički dom, koji je donio taj zaključak, i tražiti od njih saglasnost da se rad te komisije proširi, to je njegov lični stav, lični prijedlog, na cijelu BiH. O tome među nama postoje razlike. Ja mislim da je potrebno formirati prvo ovu komisiju za Sarajevo, pa onda za cijelu BiH, jer mislim da i takvu komisiju treba formirati - da se konačno istina o svim tim stradanjima skupi na jedno mjesto, a ne da bude nepotrebnog političkog licitiranja žrtvama u posljednjem ratu.”

Zahtjev Parlamenta je uslijedio, podsjećamo, nakon rasprave o izjavi premijera RS-a, Pere Bukejlovića, da je u Sarajevu nad Srbima počinjen genocid “možda i veći od onog koji se desio u Srebrenici”, te da je u Sarajevu pobijeno oko pet tisuća Srba.

I promjena Ustava BiH bila je tema sjednice Vijeća ministara BiH, ali samo promjene odredbe kojom se ne dozvoljava da se funkcionerima tijekom mandata mogu smanjiti plaće.

“Svi ministri su saglasni da se Ustav promijeni u tom dijelu, ali zbog osjetljivosti političke teme promjene Ustava nismo se o tome izjašnjavali.”

Vijeće ministara BiH potvrdilo je na sjednici i da se dan sahrane Pape Ivana Pavla Drugog, petak 8. aprila, proglašava danom žalosti u BiH.
XS
SM
MD
LG