Dostupni linkovi

Kosovo u presudnoj fazi


Kancelarija Sjedinjenih americkih drzava (SAD) ponudila je Kosovu pomoc za nastavak progresa u ispunjenju standarda, kako bi se krenulo ka razgovorima o konacnom statusu. Sefi americke kancelarije u Pristini, Filip Goldberg, je nakon susreta sa premijerom Bajramom Kosumijem, istakao vaznost nastavka napretka na Kosovu, s obzirom da je citav proces usao u veoma vaznu fazu:

“Ponudio sam premijeru pomoc americke kancelarije i vlade za nastavak postignutog napretka”, kaze Goldberg.

Prema njegovim recima sve dok se Kosovo krece ka presudnom momentu razgovora o standardima i resenja konacnog statusa, od odlucujuce je vaznosti nastaviti progres u svim oblastima, a posebno na polju decentralizacije i jacanja demokratskih institucija:

“Za nastavak tog napretka, u trenutku ulaska u apsolutno presudnu fazu, veoma je bitno sto ce se to konkretizovati na sastanku politickih direktora Kontakt grupe naredne nedelje u Pristini”, najavljuje Goldberg.

Prema njegovim recima 12. aprila Kontakt grupa Plus ce na sastanku u Pristini oceniti proces ispunjenja standarda.

Zvanicnici odgovorni za standarde izjavili su kako ce UNMIK tehnicku procenu standarda izvrsiti tokom ovog meseca, dok ce politicku ocenu dati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) krajem maja.

Premijer Kosova Bajram Kosumi istice da realizacija standarda ne znaci samo ispunjenje zahteva medjunarodne zajednice:

“Pozitivna politicka ocena standarda nije samo ocena nekoliko redova ili zadataka, vec ocena stepena demokratije na Kosovu”, kaze Kosumi.

Kosovski premijer istice da je ocena Saveta bezbednosti o standardima veoma vazan faktor za definisanje buduceg politickog statusa Kosova:

“Sto vise pozitivno ocenjenih standarada, bolje cemo regulisati zivot nasih gradjana, stepen demokratije ce biti veci, tako ce i status Kosova biti bolji za sve nas”, kaze Kosumi.
XS
SM
MD
LG