Dostupni linkovi

Kurdski lider novi predsjednik Iraka


Današnji izbor novog iračkog predsjednika, onaj stari, dugogodišnji simbol zemlje, Sadam Husein mogao je pratiti na TV ekranu. Prema ministru za ljudska prava prelazne iračke Vlade, Sadamu i saradnicima omogućeno je gledanje skupštinskog zasjedanja kako bi se " konačno uvjerili da je njihovo doba definitivno prošlo". Da li je bivši diktator prijenos zaista i gledao, ministar Bachtiar Amin nije rekao.

Izbor Jalala Talabanija za predsjednika ući će u istoriju Iraka, iz nekoliko razloga. To je prvi put da je na čelu te države Kurd, uz to jedan od najvećih neprijatelja i protivnika bivšeg predsjednika Sadama Huseina. Dugogodišnji borac protiv iračke države, kurdski nacionalist i šef Patriotske unije Kurdistana, od danas je prvi čovjek te zemlje. Talabani je rodjen 1933 godine, i već desetlejćima jedna od važnijih političkih figura Iraka. Još kao dječak priključio se legendarnom kurdskom vodji Mollah Mustafi Barsaniju, kojeg se doživljava ocem kurdskog nacionalnog pokreta, i najvećim zagovornikom neovisnog Kurdistana. Od 1961. godine, od početka oružanog otpora Kurda, Talabani je svojom socijalnom retorikom najviše pristalica našao u gradskim sredinama. Jedan od njegovih najvećih oponenata medju Kurdima bio je Barsanijev sin Massud , vodja Demokratske partije Kurdistana. Nakon prvog Zaljevskog rata 1991. godine Talabani, stiče i prva iskustva u vladanju zemljom. Uz pomoć SAD naime, sjeverni dio zemlje de facto je postao autonomna kurdska zona koja se nije povinovala Bagdadu.

Nakon današnjeg izbora, gdje je bio jedini kndidat, Jalal Talabani je izjavio: " Potrudićemo se postići nacionalnu stabilnost, i pravac koji će odgovarati svima, tako da uskoro Irak neće imati potrebu za stranim koalicionim trupama, kojima smo zahvalni za dosadašnju pomoć".
XS
SM
MD
LG