Dostupni linkovi

Dobrovoljno ili kvazidobrovoljno?


Nakon brojnih spekulacija o zdravstvenom stanju policijskog generala Sretena Lukića koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine, a sedam dana nakon hirurške intervencije proširenja krvnog suda, Lukić je otputovao za Hag i smešten pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu. Informaciju da je Lukić otputovao u Hag potvrdila je Vlada Srbije, a u saopštenju republičkog kabineta navodi se da će Vlada pružiti sve potrebne generacije da se Lukić pusti na slobodu do početka suđenja, i preko Ministarstva zdravlja i Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, pružiće svu potrebnu medicinsku pomoć generalu Lukiću. Vlada je takođe saopštila da je Tribunal pisano izvestio da u pritvoru postoje svi potrebni uslovi za adekvatno lečenje i redovan medicinski pregled. Portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Florans Artman u izjavi za naš radio pozdravila je transfer Sretena Lukića u Hag, ali i dodala:

“Najlakši deo posla je urađen time što su dovedeni ljudi koji su dobrovoljno ili kvazidobrovoljno došli, treba sada dovesti sve, jer su svi jednako pod nalogom za hapšenje. Sreten Lukić je bio optužen u oktobru 2003. a što je trebalo ipak godinu i po dana čekati.”

Imajući u vidu da je Lukić nedavno u pismima javnosti izjavljivao da zbog zdravstvenog stanja još nije u mogućnosti da ode u Hag, informacija o njegovom transferu primljena je kao iznenađenje. Činjenica da ni Vlada Srbije nije decidno saopštila da se radi o dobrovoljnom odlasku, otvara pitanje da li je Lukić uhapšen ili je samoinicijativno odlučio da se preda. Advokat Siniša Simić, pravni zastupnik Sretena Lukića, o odlasku svog klijenta u Hag, za Radio Slobodna Evropa kaže:

“Ja sam jutros po dogovoru sa general-pukovnikom Sretenom Lukićem došao do bolnice. Tu su me obavestili lekari da je on razgovarao jutros sa ljudima iz Vlade Republike Srbije i da je nakon toga napustio bolnicu.”

Istovremeno portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ističe da general Lukić nije uhapšen.

“Ja zaista ne mogu ništa drugo da vam kažem osim da je u skladu sa onim kako su i svi ostali u ovih proteklih četiri-pet meseci odlazili. Znači to je jedan vid dobrovoljne predaje i nema ništa više od toga.”

A nekoliko stranaka zatražilo je od Vlade Srbije da saopšti pod kojim okolnostima je Lukić otputovao u Hag, kao i da objasni upravo izjavu porptarola DSS Andreje Mladenovića da je odlazak Lukića u Hag, kako je kazao, jedna vrsta doborovljne predaje. U Socijalističkoj partiji Srbije nemaju potvrdu da li je Lukić dobrovoljno otišao u Hag ili je uhapšen. Podsećamo da je ova stranka svoju podršku Vladi Srbije uslovila time da ne bude hapšenja haških optuženika. Žarko Obradović, funkcioner ove partije, ističe da će odluke o narednim potezima doneti Glavni odbor socijalista.

“Mi imamo stav koji je svima dobro poznat i mi taj stav menjati nećemo, ali u svakom slučaju Glavni odbor je taj koji donosi odluke vezane za podršku Vladi Republike Srbije pa će to uraditi naravno ako bi se desio neki takav slučaj.”

Kada je u pitanju još jedan haški optuženik general Nebojša Pavković, koji je nakon što je za njim raspisana poternica nestao, jedino što se u ovom trenutku sa sigurnošću može reći je da policijska potraga za njim za sada nije dala rezultate. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić zatražiće danas u Hagu od glavne tužiteljke Karle del Ponte podršku za dobijanje pozitivne Studije izvodljivosti. Ljajić je kazao da će Del Ponteova 6. aprila podneti izveštaj Evropskoj komisiji o saradnji SCG sa Hagom i naglasio da od tog izveštaja zavisi da li će SCG dobiti pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti. Izveštaj Karle del Ponte biće pozitivan ukoliko do 11. aprila u ponoć i Pavković bude u Hagu, a za pretpostaviti je da će Ljajić od Del Ponteove upravo zatražiti podršku za pozitivnu ocenu i bez izručenja generala Nebojše Pavkovića. Istovremeno, Pavkovićev advokat Ljubiša Živadinović kaže da nije u kontaktu sa odbeglim generalom, i dodaje da nastavlja pripremu za odbanu kao i da je njegova lična procena da će nakon okončanja priprema za odbranu Pavković doneti odluku da ode u Hag. On međutim ističe da pripremu odbrane izvesno ne može okončati za sedam dana.

“Ja se nadam da će država iznaći rešenje da u ovom trenutku, odnosno generala Pavkovića pokuša da ne veže za 12. april, da svi mi ne bi imali posledice.”
XS
SM
MD
LG