Dostupni linkovi

Bura oko KAP-a


“Izjava ruskog konzula Vladimira Vanijeva predstavlja klasičan primjer diplomatskog skandala”, rekao je Branko Radulović, član Upravnog odbora Grupe za promjene, komentarišući optužbe ruskog kozula Vladimira Vanijeva na račun crnogorskih medija i njihovog navodnog učešća u američkoj antiruskoj kampanji. Vanijev je, između ostalog, rekao i da: “Nije znao da je Crna Gora postala 51. američka država”, dodajući da bi, ako je tako, to morao odmah da javi ruskom šefu diplomatije”. Ruski diplomata je navodnu spregu američkog uticaja, novca i crnogorskih medija komentarisao kroz tekuću privatizaciju podgoričkog Kombinata aluminijuma u koju se, kao i u rusko-crnogorske odnose, iako angažovan kao konsultant, bivši američki ambasador Ričard Sklar miješa bez osnova. Inače, pregovori crnogorske Vlade i ruske kompanije “Rusal” koji traju već dva i po mjeseca, već su jednom skoro proglašeni neuspješnim, a koliko je široj javnosti poznato, ni sada kada se definitivno okončanje pregovora najavljuje za nekoliko dana, ne postoje jasne naznake da se došlo do značajnijeg napretka. Pored stalnog monitoringa Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke koji insistiraju na strogom poštovanju strategije privatizacije Kombinata aluminijuma, treba uzeti u obzir i da je u međuvremenu završena i privatizacija crnogorskog “Telekom”-a za koji je, na Vladin račun uplaćeno 114 miliona eura, što je možda uticalo da Vlada postane tvrđi pregovarač, nego što su Rusi očekivali.

“Ruskom konzulu Vanijevu treba reći da posmatra i sređuje veoma nesređeno stanje u Rusiji, a ne da se miješa u naše poslove”, rekao je Branko Radulović iz Grupe za promjene, koja je među najaktivnijim kritičarima Vladinog modela privatizacije Kombinata aluminijuma. Radulović kaže da izjave poput Vanijevljeve treba posmatrati u kontekstu ranijih ocjena ove nevladine organizacije da će koncentracija sumnjivog kapitala za posljedicu imati, ne samo socijalnu i ekonomsku zavisnost, već i političku i bezbjednosnu:

“Radi se o oligarsima koji su svoje bogatstvo stekli za vrijeme prljave ruske tranzicije, za vrijeme Jeljcina, koju sada pokušava da preispita i dovede u određeni red gospodin Putin. Samo tokom prošle godine, prema pisanju ruske štampe, vlasnik “Rusal”-a je utajio više od jedne milijarde dolara. Uz to, oligarsi su povezani sa ruskim bezbjedonosnim snagama, to jest sa policijom, tako da će i oni imati posredno, preko ovih oligarha, uticaj u Crnu Goru”.

Cjelokupan proces privatizacije podgoričkog Kombinata aluminijuma, od početka je obilježen žestokim javnim polemikama koje su izazvale značajno interesovanje ukupne javnosti, a samim tim i medija. Među medijima koji su pratili proces privatizacije Kombinata nalazi se i “Monitor”. Milka Tadić Mijović, novinar ovog podgoričkog nedjeljnika, koja je konstantno pratila i pisala o privatizaciji crnogorskog metalurškog giganta, kaže da je šokirana izjavom Vladimira Vanijeva da su crnogorski mediji potplaćeni od Amerikanaca i da zbog toga imaju dozu sumnjičavosti prema tekućoj privatizaciji.

“Ova izjava me podsjeća na najgore vrijeme Hladnog rata”, rekla je Tadić Mijović:

“On čak i prijeti i traži da se utvrdi ko remeti loše odnose između Crne Gore i Rusije. Znači, ako Crna Gora ne prihvati ponudu “Rusal”-a, da će samim tim ti odnosi biti pogoršani. To je prijetnja i to je direktno miješanje u tenderski proces koji je u toku. Veoma je zanimljivo, takođe, da gospodin ruski konzul u Podgorici toliko hvali “Rusal” koji ima ozbiljne probleme u Rusiji s ruskom vlasti, sa samim Putinom i na brojnim medijima u Rusiji, govori se o tome da je ta firma utajila milijarde dolara u porezu i da nije platila porez ruskoj državi da bi se zbog toga mogla naći na Putinovom udaru. Da li je i to potplatila neka američka tajna služba, da li i te medije kontrolišu Amerikanci”?.

Branko Radulović, član Upravnog odbora Grupe za promjene, smatra da je suprotno Vanijevljevim optužbama da su crnogorski mediji potplaćeni od strane Amerikanaca u nekim slučajevima čak bilo isuviše tolerancije prema Rusima:

“Oni nastupi predsjednika ruske Dume u našoj Skupštini, pa onda gradonačelnika Moskve i drugih, ukazuju da ova vlast nema određen kredibilitet i određeni stav da bude ravnopravan sagovornik te strukture”.

Crnogorska Vlada još uvijek nije reagovala. Naši pokušaji da dobijemo izjavu šefa crnogorske diplomatije Miodraga Vlahovića nijesu urodili plodom, a ni Konzulat Sjedinjenih Američkih Država još uvijek nije reagovao.
XS
SM
MD
LG