Dostupni linkovi

Imaginarni neprijatelj razlog srpskog bojkota


I pored promena koje su se desile na celu vlade Kosova lideri kosovskih Srba jos uvek nisu doneli odluku o aktivnom ucestvovanju u politickom procesu na Kosovu. Gojko Savic, clan “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, koja vise od cetiri meseca bojkotuje rad skupstine i vlade, kaze kako je za ucesce Srba u institucijama potrebna saglasnost Beograda:

“Mi kao clanovi liste jos se nismo okupili niti smo doneli neku konacnu odluku a ta odluka ce sigurno zavisiti od Beograda, jer ne bismo zeleli da uradimo nesto sto nije u dogovoru sa predsednikom Vlade i Predsednikom republike Srbije”.

Gojko Savic istice da nakon smene na celu vlade Kosova mozda moze doci do odredjenog dogovora:

“Ono sto je bio uslov “Srpske liste za KiM” a kao i nekih celnika vlasti u Beogradu jeste sporan je bio premijer koji je sada smenjen i na celu vlade Kosova dosao je novi premijer. Nakon ovoga nadam se da su ponovo celnici vlasti u Beogradu razgovarali sa Petersenom i verovatno je tu postignut neki konkretniji dogovor oko eventulanog naseg ulaska u skupstinu i vladu Kosova”.

Politicki analiticar Baton Hadziu (Haxhiu) smatra kako se argument srpskih predstavnika, da je izbor Ramusa Haradinaja (Ramush) za premijera razlog njihovog bojkota institucija, pokazao kao neistina jer se njihov bojkot nastavlja:

“Svi znamo da glavni razlog nije bio Haradinaj. Srbi su stvorili imaginativnog neprijatelja koji im uvek smeta da budu deo institucija Kosova, a taj neprijatelj je slobodna, nezavisna i jasna buducnost statusa Kosova”, kaze Hadziu, isticuci da osim imaginativnog neprijatelja ne postoji nikakav drugi razlog za neucesce Srba u institucijama Kosova. Prema njegovim recima Albanci i institucije treba da omoguce slobodu kretanja Srbima, kako to ne bi bio argument za bojkot institucija. Hadziu kaze da ne treba raditi na ubedjivanju Srba:

“Srbi treba da budu deo institucija i tu ne treba uraditi vise ili manje, oni treba da urade nesto vise za sebe. Ne postoji potreba za molbom vec za politickim procesom koji se treba izgraditi zajedno sa drugim delom stanovnistva Kosova”, kaze politicki alaiticar Baron Hadziu.

Gojko Savic istice da Srbi neucestvovanjem u procesima na Kosovu gube vreme:

“Vreme se gubi itekako i mislim da to vreme je nenadoknadivo i vidi se i po svemu i po potezima i gospodina Petersena a i uopste ostalih koji su ukljuceni iz medjunarodne zajednice, da oni maksimalno koriste ovo vreme koje je Srbija prakticno zapostavila u potpunosti, mislim na celnike vlasti, i to ce nam se vratiti kao bumerang kao i uvek do sada”.
XS
SM
MD
LG