Dostupni linkovi

VATIKAN


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Jovan Pavle II (Ioannes Paulus) još uvek je živ, ali povremeno gubi svest, a od večeras je i pod visokom temperaturom, saopštila je Sveta stolica u subotu oko 19:30 (CET).
Vatikan je objavio još u petak uveče da Papi zakazuju srce i bubrezi, da mu je disanje plitko, a da mu je krvni pritisak pao na opasno nizak nivo.
Hiljade vernika provele su prošlu noć na trgu ispred Bazilike svetog Petra u Vatikanu moleći se za Papu. Mise se održavaju u rimokatoličkom crkvama širom sveta, a za Papu Jovana Pavla II mole se, kako javljaju agencije, i vernici drugih vera.
U Vatikan su u petak kasno uveče stigli kardinali koji bi trebalo da objave Papinu smrt, a stižu i kardinali iz čitavog sveta, koji bi nakon smrti Jovana Pavla II trebalo da među sobom izaberu novog poglavara Rimokatoličke crkve.
Zdravstveno stanje pape Jovana Pavla II naglo se pogoršalo prekjuče kada je infekcija urinarnih puteva izazvala sepsu. Papa, koji već godinama pati od Parkinsonove bolesti, proteklih dana je doživeo i srčani udar.
XS
SM
MD
LG