Dostupni linkovi

HDZ traži smjenu Visokog predstavnika


Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, odbija da komentira zaključke Predsjedništva HDZ-a BiH, koje ga je pozvalo da podnese ostavku zbog, kako je kazano, grubog kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima, Ustava i zakona BiH. Reakcija stranke je uslijedila nakon što je smijenjen član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, kojega je Sud BiH optužio za korupciju i mito.

Na insistiranje novinara da komentira žalbe Predsjedništva HDZ-a BiH, Ešdaun odgovara:

“Ponovit ću. Sve što je trebalo biti rečeno - rečeno je. Nema potrebe za ponavljanjem. Nismo na teniskom turniru da bi svaki put vraćali lopticu preko mreže.”

Visoki predstavnik odbija i odgovor na upit da li je na sceni ponovno kriza vlasti u BiH, jer ministri iz HDZ-a se jučer nisu pojavili na zakazanoj sjednici Vijeća ministara BiH, koje zbog toga nije ni zasjedalo.
U uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Adnana Terzića, kako nam je kazano, danas nemaju komentar.

No, zato je stav Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice da je kriza prouzrokovana u Predsjedništvu BiH, te da je otvorena mogućnost prenošenja krize na sve ostale razine vlasti u državi. Stoga je zatraženo održavanje plenarne sjednice oba doma Parlamenta BiH i donošenje odluka kojima će se odbaciti protivustavna djelovanja, bez obzira od koga dolazila. Izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda BiH, Anto Spajić:

“Moje je mišljenje da bi se to trebalo što prije dogovorit kako bi se riješila ta kriza.”

Šef Kluba Srpske demokratske stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Momčilo Novakovć, kaže da razumije reakcije HDZ-a BiH:

“Mislim da bi ovakva sjednica imala kontraefekat, odnosno da ne bi postigla ciljeve koje HDZ želi da se ovom sjednicom postignu. Naime, zna se ko je postavio Visokog predstavnika, zna se po kojim ovlaštenjima radi Visoki predstavnik.”

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Seada Palavrić:

“Mislim da prostora za zakazivanje plenarne sjednice Parlamentarne skupštine itekako ima, ali ne kako bi ovo pitanje bilo na dnevnom redu. Naime, ponašanje HDZ-a koje je sada iskazano u Zastupničkom domu, u Komisiji, kad je riječ o zakonu o javnom radiotelevizijskom sistemu, ne doprinosi tome da se smanjuje uloga Visokog predstavnika.”

Naši sugovornici, ne upuštajući se u procjene što bi mogli biti naredni koraci Hrvatske demokratske zajednice BiH, naglašavaju da je ponovna kriza vlasti vrlo moguća. A ona je već na snazi, jer Predsjedništvo BiH neće zasjedati sve dok se ne imenuje novi član. A o tomu kada bi to moglo biti i tko je kandidat, za sada nema odgovora. Predsjedništvo HDZ-a BiH stava je da o tomu neće biti govora prije traženog zasjedanja Parlamenta BiH.
XS
SM
MD
LG