Dostupni linkovi

Identifikovana 892 direktna izvršioca zločina u Srebrenici


Vlada RS-a saopštila je da se u izvještaju nalazi spisak od 892 identifikovane osobe koje su učestvovale u srebreničkom zločinu, a i danas su zaposlene u nekoj od javnih institucija na opštinskom, entitetskom i državnom nivou. Izvještaj radne grupe o analizi podataka iz konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu biće odmah dostavljen Tužilaštvu BiH, te Visokom predstavniku. Materijal će ostati strogo povjerljiv sve dok Tužilaštvo ne provede svoje procedure, kaže Vladin portparol Cvijeta Kovačević:

“Vlada RS-a očekuje da će nadležne institucije kojima se izvještaj dostavlja, prilikom odlučivanja o narednim mjerama u obzir uzeti sve okolnosti pod kojima su pomenuta lica bila uključena u događaje u i oko Srebrenice. Vlada očekuje da će metod i način rada ove radne grupe postati primjer za neophodna daljnja istraživanja počinjenih zločina i nad srpskim stanovništvom u Sarajevu, ali i na drugim mjestima u BiH.”

Član Radne grupe, Smail Čekić, rekao je u izjavi za državnu televiziju da u izvještaju ima dovoljno materijala za djelovanje državnog tužilaštva:

“Na osnovu više izvora različite provenijencije i stepena vjerodstojnosti, došla do značajnih rezultata istraživanja koji, uz raspoloživu dokumentaciju Komisije za Srebrenicu, predstavljaju pouzdanu osnovu za aktivnosti iz nadležnosti Tužilaštva BiH.”

Predsjednik radne grupe, Jovan Spajić:

“Mi ne znamo šta su ljudi koji se tamo spominju tamo radili, koji je oblik njihovog rada, učešća.”

Predsjednik RS-a i lider Srpske demokratske stranke, Dragan Čavić, smatra da će, iako još ne zna njegove detalje, izvještaj proizvesti određene posljedice. Ako na spisku ima imena članova SDS-a, oni će biti isključeni iz stranke, kazao je Čavić:

“Članovi SDS-a koji se nalaze pod odredbama Aneksa 5 Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle onih odredaba koje definišu nadležnosti Haškog tribunala i nadležnosti podizanja optužnica, za takve osobe automatski prestaje članstvo u stranci.”

Vlada RS-a radnu grupu je formirala polovinom januara po nalogu Visokog predstavnika, Pedija Ešdauna. Zadatak je bio da se preispita da li u vladinim tijelima i javnim službama, sa posebnim akcentom na bezbjednosne institucije, ima osoba koje su u povjerljivim aneksima konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu navedene kao direktni izvršioci ili saučesnici zločina u Srebrenici u julu 1995. godine.
XS
SM
MD
LG