Dostupni linkovi

Kai Eide ne dolazi na Kosovo


Kai Eide, norveški ambasador pri NATO-u i nekadašnji izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa demantovao je navode pojedinih medija da će uskoro zameniti šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena.

Iliriana BAJO (Priredio: Dragan ŠTAVLJANIN)

"Mogu naravno da vas uverim da kada okončam mandat kao ambasador u NATO-u vratiću se u svoju zemlju da nastavim rad u struci. Takođe, mesto šefa UNMIK nije upražnjeno. Soren Jesen Petersen radi izvanredno svoj posao, tako da je reč o čistoj špekulaciji da ja navodno dolazim na čelo Misije UN na Kosovu", rekao je Kai Eide.

Kada je reč o standardima, na jesen se može očekivati ocena njihove primene i tada će biti doneta odluka da li da se uđe u sledeću fazu, tačnije da se razgovara o finalnom statusu, ističe norveški diplomata. Po njegovom mišljenju prerano je govoriti kakav je stav pojedinih vlada zemalja članica Evropske Unije o statusu Kosova.

"Nadam se da će NATO ostati u sadašnjem sastavu u narednom periodu od godinu i po dana, koji će biti politički težak. Dakle, na najvišem nivou je odlučeno da NATO snage ostanu na Kosovu koliko god je neophodno da bi se očuvao mir i stabilnost. Ja lično smatram da trupe Severnoatlantske alijanse treba da ostanu i dugoročnije gledano. Očekujem takođe da će i Evropska Unija biti još prisutnija na Kosovu," kaže Kai Eide.
XS
SM
MD
LG