Dostupni linkovi

Pavković i Lukić dalje pod znakom pitanja


Nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Nebojšu Pavkovića koji je u procesu za ubistvo Ivana Stabolića i atentat na Vuka Draškovića optužen za pomaganje u atentat na Draškovića, policija nije pronašla na adresi stanovanja, a portparol Specijalnog suda za organizovani kriminal Maja Kovačević-Tomić kaže da sud naređuje prinudno privođenje ukoliko je optuženi uredno primio poziv a ne pojavi se na glavnom pretresu. Ona naglašava da ovo privođenje obavlja nadležni SUP prema mestu stanovanja. Kovačević-Tomić u izjavi za naš radio ističe da sud u ovom trenutku razmatra dve mogućnosti kada je u pitanju Pavković.

”Postoji mogućnost da bude određen pritovor ili da bude raspisana potraga preko gradskog SUP-a. Zašta će se predsednik veća opredeliti, da li će odmah izneti to kao za određenje pritovora ili će prvo pokušati da izvrši potragu za njima preko SUP-a, to ćemo da vidimo.”

S druge strane policijski general Sreten Lukić koji je uspešno operisan, obratio se javnosti pismom u kome kaže da niko ne treba da ga poziva na patriotizam i herojstvo. Jedini uslov da sam zdrav a ne da se od mene traži da dobrovoljno idem u smrt. Prekidanje adekvatnog lečenja i nepridržavanje lekarskih upustava bio bi neodgovoran čin koji bi me sprečio da dokažem svoju nevinost i skinem anatemu sa policije, naveo je Lukić u pismu javnosti. Istovremeno, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, nakon sastanka sa lekarskim konzilijumom koji je operisao Lukića, izjavio je da će optuženi general uskoro otputovati za Hag.

“Nakon nekoliko dana postoperativnog oporavka neki od lekara članova lekarskog konzilijuma će zajedno sa generalom Lukićem otputovati u Hag uz prisustvo i ministara iz Vlade Republike Srbije koji će nositi garancije za privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja.”

Saopšenjem se oglasio i lekarski konzilijum na čelu sa profesorom doktorom Miodragom Ostojićem koji je operisao Lukića, a u kojem stoji da posle nekoliko dana oporavka Lukić može da bude prebačen u Hag. Ministar zdravlja u Vladi Srbije Tomica Milosavljević za naš program govori kako teče oporavak Sretena Lukića.

“Jedino što mogu da kažem to je da intervencija protekla kako treba i da je to pre svega najvažnije, da je pacijent dobro i da se oporavlja. Imao je ozbiljan problem, imao je ozbiljne operacije i ovo je bila ozbiljna intervencija. Hvala bogu posle dobrih priprema urađana je na najbolji mogući način, rezultat je dobar i on se oporavlja i to je u ovom trenutku najvažnije. Sve ovo drugo o tom potom.”

Savet ministara Srbije i Crne Gore usvojio je Predlog zakona o zamrzavanju imovine haških optuženika koji nisu dostupni sudu a ovaj zakonski predlog biće upućen parlamentu Srbije i Crne Gore koji bi trebalo da ga usvoji.
XS
SM
MD
LG