Dostupni linkovi

“Videoletters” za balkansko pomirenje


“Ljuti nismo na vas, još uvek smo prijatelji i mislimo da niko nije od vas kriv.”

“Najviše u stvari želim i nadam se da te vidim preko ove video pošte. Mnogo te volim.”

Neki izražavaju tugu ili bes, neki priznaju krivicu, neki opovrgavaju glasine, strahove i sumnje. Posle tih razmena poruka u video pismima, većina ljudi se srela licem u lice prvi put posle rata. “Videoletters” je dokumentarna serija koja omogućava bivšim prijateljima, kolegama i susedima razdvojenih ratom u bivšoj Jugoslaviji da preko video pisama obnove kontakte i ponovo uspostave izgubljeno poverenje. Ideja je nastala tokom ranijeg snimanja u ovom regionu, kaže Erik van den Bruk, jedan od autora projekta.

“Ovu ideju nismo smislili u Holandiji, već smo od 1996. putovali po Balkanu i slušali istu priču. Moj prijatelj me nikad nije nazvao, dok bi taj prijatelj odgovarao ni on mene nije pozvao. I to bi se tako vrtelo u krug, pa smo došli na ideju da bi mnogo korisnije bilo da te snimke razmenimo među tim ljudima, nego da ih emitujemo u Holandiji.”

Projekat “Videoletters” sadrži i karavan autobusa koji će biti opremljeni internet vezama i web kamerama i na putovanju kroz bivšu Jugoslaviju omogućavaće ljudima da snimaju video pisma svojim bivšim prijateljima. Pored toga, biće instaliran i internet punktovi takođe opremljeni video kamerama, te i televonska linija za one koji imaju traumu ili emocionalni problem posle prikazivanja serije. Gala premijera projekta “Videoletters” biće održana 2. aprila u kafeu “Dejton” u Sarajevu, a od 7. juna počinje prikazivanje serije na televizijskim stanicama u svim državama bivše Jugoslavije.

“Senade sinko, uzbuđena sam. Znam da ćeš ovo da gledaš i da ćeš da se smeješ a možda ćeš i da plačeš kad me ponovo vidiš.”

“Slušaj Edine, i ja sam možda neke stvari o tebi čuo, možda mi nešto i Dževad rekao, i ovo i ono, nisam povjerovao.”

Glumci, sportisti, političari, pristali su da podrže projekat “Videoletters” i da budu ambasadori. Neki od promotera su i Arsen Dedić, Rambo Amadeus, Bajaga, Lepa Brena.
XS
SM
MD
LG