Dostupni linkovi

Smijenjen Dragan Čović


Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, smijenio je hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, sa ove visoke funkcije zbog podignute optužnice u državnom sudu. Istom odlukom, Čoviću se zabranjuje obavljanje bilo koje druge funkcije u izvršnoj vlasti u BiH, dok mu je ostavljana mogućnost da zadrži političke pozicije u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Prema Ešdaunovim riječima, ova oduka donesena je nakon što Čović nije želio dobrovoljno odstupiti s ove visoke funkcije, kako bi se pred sudom pojavio kao obični građanin BiH:

“Ovo nije, kako to neki vole tvrditi, napad na Hrvate u BiH i ne radi se o podrivanju bilo kojeg pojedinca i konstitutivnog naroda. Ovdje se radi o podršci vladavini zakona i poštivanju najviših standarda u politici - i ništa drugo. Ne dovodi se u pitanje da li će gospodin Čović biti proglašen nevinim ili krivim u vezi sa vrlo ozbiljnim optužbama. To će odlučiti sud i niko drugi. On ima pravo na pretpostavku nevinosti, kao svaki drugi obični građanin - ali on nije obični građanin. On se nalazi na jednoj od najviših izvršnih funkcija u zemlji i ne može se dozvoliti da interesi jedne osobe budu iznad integriteta i ugleda institucija ove zemlje.”

Visoki predstavnik je podsjetio da se isti princip, prema kojem su smijenjeni brojni političari optuženi za kriminal i korupciju, već godinama primjenjuje u BiH, te da nema razloga da Dragan Čović bude izuzetak. Pored toga, Čović, optužen za kriminal i korupciju, narednih mjeseci koji će biti presudni za budućnost ne može predstavljati BiH u pregovorima sa međunarodnom zajednicom, ističe Ešdaun:

“Ova zemlja je suočena s odlukama od presudnog značaja, koje će se donijeti vjerovatno krajem aprila, a koje se odnose na njenu budućnost u NATO-u i Partnerstvu za mir. U maju će se Evropska unija odlučiti o tome da li BiH može nastaviti dalje na svom dugom putu ka punopravnom članstvu. Uslijedit će mjeseci i mjeseci mukotrpnih pregovora, u kojima Predsjedništvo BiH ima konkretnu ustavnu i političku odgovornost. Međutim, ključni međunarodnui partneri u Vijeću za implemantaciju mira jasno su se izjasnili da neće komunicirati sa Čovićem dok je suočen s optužnicom. Imati ovakvu osobu u Predsjedništvu sa kojom najvažniji međunarodni partneri BiH ne žele imati nikakve kontakte, mogla bi nanijeti stvarnu i trajnu štetu budućnosti BiH.”

Danas smjenjeni član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, kako je ranije predviđeno, sutra bi se pred Sudom BiH trebao izjasniti o optužnici koja ga tereti za višemilionske utaje i primanje mita u slučaju “Lijanović”.
XS
SM
MD
LG