Dostupni linkovi

O bezbednosnim pitanjima sa Beogradom na najvišem nivou


Prema sefu UNMIK-a, Sorenu Jessenu Petersenu, dijalog bi trebao da doprinese realnom sagledavanju stanja na Kosovu, jer kako je rekao “mediji u Beogradu vrlo cesto u izvestajima sa Kosova predstavljaju nerealno situaciju na Kosovu, i vrlo cesto UNMIK optuzuju da situaciju predstavlja boljom nego sto je realno”

Direktor kancelarije za odnose sa javnoscu UNMIK-a Hua Jiang kaze kako je UNMIK predlozio Beogradu da treba razgovarati na visokom nivou oko pitanja bezbednosti.

I posle jucerasnje posete Beogradu nista jos nije finalizovano, kaze gospodja Jijang:

“Mi svi znamo da je bezbednost jedno od uznemirenja kosovskih Srba. Ova se ideja vrtela jedno vreme tokom nasih susreta i kontakatat sa zvanicnicima Beograda. SPGS im je to predlozio i zadnje vreme smo dobili pozitivan odgovor, ali nista nije finalizirano, u smislu kada ce i gde poceti ti sastanci, sve je ovo jos u fazi ideje” , kaze Jiang.

Vojno bezbednosni analiticar Ramadan Qehaja smatra da je dobro da se na najvisem nivou razgovara o temama koja se ticu bezbednosti i da Beograd razume novu realnost koja je stvorena na Kosovu.

“Beograd treba da prihvati novu realnost stvorenu na Kosovu podrzavajuci kosovske Srbe da se pridruze institucijama Kosova, da prekinu sa bojkotom, zatvaranjem u enklave i ujedinjenjem severnog i juznog dela Mitrovice, odnosno severnog dela Kosova, nastanjenog srpskom vecinom”.

Jessen Petersen, je prema misljenju Qehaje ovde podrazumevao i saradnju sa policijom i vojskom na zaustavljanju ilegalnih prelazaka granice, organizovanog kriminala, koji se, prema Qehaji moze organizovati u najvecem delu granice izmedju Kosova i Srbije.

Inace na osnovu Kumanovskog vojno-tehnickog sporazumu najvisih predstavnici medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu imaju redovne sastanke sa predstavnicima Vojske Srbije i Crne Gore, dok vec nekoliko godina postoji i medjupolicijska saradnje izmedju UNMIK policije i policije Srbije.
XS
SM
MD
LG