Dostupni linkovi

BEOGRAD


Pregovori o statusu Kosova neće početi pre septembra, izjavio je u ponedeljak u Beogradu čelnik Civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Seren Jesen-Petersen (Søren Jessen) nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Srbije – predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.
Čelnik UNMIK-a je izjavio na konferenciji za medije i to da se predsednik Tadić založio za što skoriji nastavak dijaloga vlasti u Beogradu i u Prištini, a da se premijer Koštunica o tome nije izjasnio.
Novinarima je rekao da je odgovorio predsedniku Srbije da se neće povući sa dužnosti na Kosovu. Mediji na Zapadu i u regiji su objavili proteklih dana da bi sadašnji čelnik UNMIK-a trebalo da preuzme dužnost čelnika Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice.
Kabinet predsednika Srbije je objavio da je predsednik Tadić poručio čelniku UNMIK-a da zahteva hitan sastanak predstavnika Vojske Srbije i Crne Gore i međunarodnih snaga na Kosovu i to povodom vojne vežbe Kosovskog zaštitnog korpusa kod Vučitrna. Objavljeno je da je predsednik Srbije rekao da tu vežbu smatra neprihvatljivom obzirom da je Kosovski zaštitni korpus prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti i prema Ustavnom okviru Kosova civilna organizacija.
XS
SM
MD
LG