Dostupni linkovi

Reforma policije ili promjena ustava?


I današnji okrugli sto o restrukturiranju policije u BiH, u organizaciji Saveza nezavisnih socijaldemokrata, pokazao je da je predložena reforma policije u političkom smislu za predstavnike RS-a neprihvatljiva, jer zalazi u promjene ustava BiH, entiteta i kantona i niza drugih zakona. Koncept reforme policije u BiH, koji je predložila nadležna komisija, nudi jednu drugu organizaciju, nad kojom bi politički nadzor imao Savjet ministara BiH, a finansiranje svih policijskih snaga bilo bi iz budžeta BiH. Također je predviđeno stvaranje efikasnije i jeftinije policije, koja bi bila oslobođena političkih uticaja.

Lider SNSD-a, Milorad Dodik, smatra da je predložena reforma policije samo uvod u promjene ustavnog sistema BiH:

“Čini mi se da se ovdje kroz veliku priču o neefikasnosti policije, koja je prisutna i SNSD na to ima ogromne primjedbe, provlači jedna priča koja se zove promjena ustava. A SNSD ima svoju poslaničku grupu i mora odlučiti hoće li podržati promjene ustava ili neće podržati promjene ustava.”

Prema riječima potpredsjednika stranke, Krstana Simića, SNSD podržava reformu policije, ali se u nizu detalja ne slaže, posebno sa predloženom podjelom policije na deset regija. Regionalna podjela policije, smatra Simić, trebala bi biti sa regionalnim pokrivanjem tužilaštava, jer će, kako je rekao u suprotnom rad tužilaštava i policije doći u sukob.

Zamjenik ministra za bezbjednost u Savjetu ministara BiH i član Komisije za reformu policijskih snaga u BiH, Dragan Mektić, mišljenja je da do reforme policije se dolazi samo kroz politički dogovor:

“Ali činjenica je da to to zadire i u ustav sam. Trebalo bi izvršiti dopune Ustava BiH, izmjene Ustava RS-a. I to je jedna politička stvar, stvar najviših institucija RS-a u političkom smislu - da oni, nakon ukupnog sagledavanja ovog stanja, odluče kako i koji dio nadležnosti će da prenesu na državu BiH.”

Reforma policije u BiH jedan je od uslova koji BiH treba ispuniti da bi pristupila potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. A konačne stavove o ovoj reformi političari bi trebali dati do kraja aprila.
XS
SM
MD
LG