Dostupni linkovi

Stranački stavovi pred Vijećem sigurnosti


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun oštro je reagirao na istup ministra sigurnosti BiH Bariše Čolaka, na zasjedanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ministar Čolak iskoristio je govornicu Vijeća sigurnosti UN da bi pred nekim od najpoštovanijih političkih lidera svijeta govorio o uskim interesima jedne stranke i jednoga naroda u BiH, stav je OHR-a. Glasnogovornik Oleg Milišić:

“Ured visokog predstavnika smatra da državni predstavnici, čineći to, zloupotrebljavaju svoj položaj i štete međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine”

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, na čijem je čelu, u usmenome razgovoru kazano nam je da ministar smatra da u njegovome obraćanju Vijeću sigurnosti nema ničega spornog.

A u tome govoru, između ostaloga, stoji da povratak nije završen i da posebno zabrinjava činjenica da je iz nekih dijelova BiH zabilježeno iseljavanje. Kao primjer ministar Čolak navodi Banjalučku biskupiju i podatak o iseljavanju oko 10.000 Hrvata. Zamjerke je ministar Čolak iznio i na rad Suda i Tužiteljstva u BiH, navodeći kako finalne odluke, odnosno presude, donose međunarodni tužitelji.

Glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić kaže da je vrlo čudno vrijeme koje je ministar Čolak izabrao da govori o radu Suda i Tužiteljstva, aludirajući na trenutno aktualne slučajeve. Podsjećamo da su, između ostalih, pred Sudom BiH bivši član Predsjedništva Ante Jelavić, ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce, a podignuta je optužnica i protiv aktualnog člana kolektivnog šefa države Dragana Čovića, te predsjednika Ustavnoga suda BIH Mate Tadića.

“To su veoma ozbiljne optužbe i smatramo da, ukoliko postoji bilo kakav dokaz za to, to bi se trebalo proslijediti predsjedniku Suda BiH, odnosno glavnom tužitelju Bosne i Hercegovine i naravno, prvenstveno Visokom sudačkom i tužilačkom vijeću”, naglašava Milišić.

Jedan od bivših članova Predsjedništva BiH Jozo Križanović, komentirajući najnoviji slučaj, kaže:

“Mislim da bi bilo dobro da se, ukoliko imamo određenih problema u zemlji, da se oni pokušaju riješiti u zemlji. Ali, to ukazuje zapravo na jedan neodgovarajući aktivitet naših vlasti u Bosni i Hercegovini, kada je u pitanju ukupna untarnja situacija u Bosni i Hercegovini”

I Stranka demokratske akcije smatra da Vijeće sigurnosti nije mjesto gdje se trebaju iznositi stranački stavovi. Dopredsjednik ove stranke, koji je na funkciji dopredsjednika Federacije BiH Desnica Radivojević:

“Smatramo da je nedopustivo da jedan ministar daje ocjene o neovisnom sudstvu u Bosni i Hercegovini”

Javnost Bosne i Hercegovine očekuje reakcije Vijeća ministara, te Predsjedništva BiH. A iz Ureda visokog predstavnika kažu da se mogu očekivati i reakcije međunarodne zajednice, nakon što je ministar sigurnosti BiH svojim govorom naštetio ugledu države BiH .
XS
SM
MD
LG