Dostupni linkovi

Čedomir Jovanović izjavio da mu se preti likvidacijom


Nakona objave saznanja koje je imao u vezi sa ubistvom policijskog generala Boška Buhe, nakadašnji potpredsednik Vlade Čedimir Jovanović je tokom jutra razgovarao sa specijalnim tužioacem sa namerom da pomogne generalu Milanu Obradoviću. Obradović je pred istražnim sudijom Okružnom suda negirao navode da su zlostavljanjem iznuđivali iskaze od članova Makine grupe, svojevremeno optužene za ubistvo Boška Buhe. Obradović je kao nekadašnji šef beogradske policije rukovodio policijskom akcijom “Sablja”, sprovedene nakon ubistva premijera Đinđića. Pravni zastupnik Čedomira Jovanović, advokat Radivoje Paunović:

“S tim što je neposredni povod bio informacija koju Čeda ima da je noćas ovaj hteo da izvrši samoubistvo u zatvoru. To je znači neposredni povod da smo mi hitno tražili da damo izjavu i da informišemo specijalnog tužioca o informacijama koje je Čeda dobio. Iskreno da kažem nije bilo reči kojim putem i kako, ali bio je vrlo ubedljiv da je intervenisano tamo sa svih strana da ga spasavaju.”

Sam Čedomir Jovanović juce je pred novinarima izneo tvrdnju kako će se njemu suditi na ulici, i stoga je želeo da upozori javnost.

“Ne mislite valjda da će meni UBPOK pred sudom da se sudi. Meni će da se sudi na ulici, uz asistenciju srpske policije i srpske UDBE.”

Imenovao je čak i osobu, ime i prezime, to ne mogu da vam kažem, koje je dobilo zaduženje da likvidira njega i Bebu, i ne znam još koga... Janjuševića...”

Advokat Paunović je ponovio da Jovanović svojim iskazom kod specijalnog tužioca želi da se suprostavi namerama, kako je rekao, zločinačkog udruženja, koje pokušava da dovrši ono što je započeto ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića.

“I pritisak na njih kao svedoke jel’ oni dolaze 9, 10. i 11. mislim Beba, on i ne znam još ko. Znači, jedna hajka tog lobija koja se nastavlja eto tako hapšenjem čoveka posle godinu i kusur dana, oni ga hapse na osnovu izjava likova kakav je Limar i ne znam ko.”

Nakon jučerašnjeg obraćanja javnosti Čedomira Jovanovića, bivšeg potpredsednika Vlade Srbije i Demokratske stranke, Dušan Petrović, potpredsednik demokrata kaže da niko ne sme da bude žrtva političkog revanšizma, a da svako ko je krv odgovara kako to zakon propisuje.

“Demokratska stranka je više puta insistirala da i Čedomir Jovanović kao i bilo koji drugi građanin mora da imaju punu ličnu sigurnost, da je policija kao nadležni organ po ustavu i zakonu dužna da i Čedomiru Jovanoviću pruži odgovorajuću zaštitu. Ta relacija ne funkcioniše na najbolji način i da obezbeđenje nije adekvatno.”

Čitav proces istrage i saslušanje nekadašnjih policijskih i vladinih funkcinera krenuo je istaragom koju je inicirala služba Generalnog inspektorata policije i Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala, a povod je saslušanje svedoka u slučaju ubistva policijskog generala Boška Buhe.
XS
SM
MD
LG