Dostupni linkovi

Za Prištinu napad NATO-a na SRJ bio “osvit slobode”


“Predsednik Kosova nazvao je juce pocetak NATO kampanje pre sest godina kao osvit slobode gradjana Kosova. Dan pocetka vazdusne kampanje 24. marta 1999 godine usao u najnovijoj istoriji Kosova kao dan osvita slobode, dok je u svetskoj istoriji usao kao datum odbrane jednog naroda i spasavanja od zla”, kaze se u poruci predsednika Rugove.

Rugova je rekao da bi taj progres ucinilo jos vecim neposredno priznavanje nezavisnosti Kosova.

Portparol medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, pukovnik Iv Kermorvant je ocenio da su vazdusni udari bili kampanja za slobodu ,
dodajuci da ukoliko se sagleda ono sto je od tada postignuto moze se videti ogroman napredak na kosovu i KFOR je zadovoljan svojoim mirovnom misijom.

“Ako pogledamo sadasnju situaciju, Kosovo je mirno i miroljubivo i opsta bezbednosna situacija je odlicna, zato smo mi zadovoljni”, rekao je portparol KFOR-a.

Drugacije sestogodisnjicu NATO udara na ciljeve u SRJ vidi Oliver Ivanovic, celnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju.

“Ja to vidim kao sest godina napada na jednu suverenu zemlju zbog unutrasnjih sukoba i sugirno kao put da se neki unutrasnji sukobi internacionalizuju, ali istovremeno dovedu do apsurda. Medjunarodne snage su dosle da zastite Albance koji su bili proterivani i nad kojima je vrseno nasilje, istovremeno samim svojim dolaskom i nekritickim stavom omogucili da sada druga strana, znaci Srbi budu ti and kojima se vrsi nasilje, koji se preteruju”.

Naim Maloku clan Predsednistva Skupstine Kosova smatra kako se pre sest godina dogodio napad koji je imao prvenstveno humanitarni karakter

“Zbog same cinjenice raseljavanja oko million Albanaca , zbog situacije stvorene na Kosovu i regionu. Ova akcija je dovela do pozitivnih promena ne samo na Kosovu vec i sire u regionu. Bez te akcije Kosovo ne bi bilo tu gde je danas”, kaze Maljoku.
XS
SM
MD
LG