Dostupni linkovi

Povratak na Island


Bobby Fischer, čovjek koji je 70-tih godina prošloga stoljeće uzdizan u nebo ne samo kao svjetski šahovski fenomen, već i kao amerikanac koji je u jeku hladnog rata titulu svjetskog šampiona oteo rusu Borisu Spaskom, ponovno je stigao u mjesto odakle je krenula njegova slava. Zadnjih desetak godina kontroverzni šahist je boravo u Japanu a nakon što je 1992 prekršio sankcije Sjedinjenih Država igrajući u tadašnjoj Jugoslaviji protiv starog konkureanta Spaskog. tada je još jednom pobijedio , zaradio tri miljuna dolara i odmah potom se poceo skrivati. U Tokiju je dobio izbjeglički satatus kako bi izbjegao deportaciju u SAD. Odrekao se američkog državljanstva i otkrio da se namjerava oženiti svojom družicom Miyoko Watai, japanskom četverostrukom prvakinjom u šahu.

Napuštajući Tokio, Fisher je uputio otrovne riječi japanskom premijeru Koiciru Koizumiju i američkom predsjedniku Bushu:

"Sretan sam što odlazim. Nemam ništa protiv Japana. Vi samo imate kriminalnu vladu. Koizumi je gangster koji prima naredjenja od predsjednika Busha.

Izručivanje Sjedinjenim Državama Fischer je izbjegao dobijanjem islandske putovnice. Službenik islandske amabasade u Tokiju Benedikt Hoskuldsoon, ističe kako je Fisher za tu zemlju nešto poput nacionale ikone.

"Treba se sjetiti da je Fischer došao na Island 1972. Igrao je protiv Sovjetskog saveza koji je onda bio velika mašina. Odmah smo bili uz njega, favorizirali ga, i za nas je on vrlo važan. On u našim srcima zauzima vrlo važno mjesto. Drago nam je što smo u mogli pomoći".

Pitanje izručivanja i dalje ostaje otvoreno. Naime Island je dugogodišnji američki saveznik i sa Washingtonom ima ugovor o izručenju.
XS
SM
MD
LG